Wykonanie

Na fali ostatnich wypieków z wykorzystaniem domowego
sosu karmelowego . Do sernika na spodzie brownie przygotowałam specjalny, bardziej gęsty sos (by mocno nie spływał z deseru). Wyborny, intensywny
czekoladowo -
orzechowy spód i waniliowa masa serowa o idealnej konsystencji. Wszystko przełożone podwójną warstwą karmelu.. Przyznam, że przy serniku jest trochę pracy, ale zdecydowanie warto :-).Składniki na spód brownie:115 g
masła170 g
gorzkiej czekolady 70%, posiekanej3 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii100 g zmielonych
orzechów włoskich3 łyżki
mąki pszennej, przesianejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło umieścić w małym garnuszku, roztopić na palniku. Dodać posiekaną
czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia i otrzymania gładkiego sosu
czekoladowego. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.Do misy miksera przelać sos
czekoladowy, wbić
jajka (w całości) i zmiksować do połączenia. Dodać
cukier, ekstrakt z
wanilii i zmiksować, do połączenia się składników. Dodać zmielone
orzechy włoskie, przesianą
mąkę, wymieszać.Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto.Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić.Masa serowa:400 g
twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie200 g
serka mascarpone1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3
jajka120 g drobnego
cukru do wypiekówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę
serową.Piec w temperaturze 150ºC przez 45 - 55 minut. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.
Sos karmelowy (gęsty) z
solą morską:220 g
cukru (1 szklanka)1/4 szklanki
wody50 g
masła120 ml
śmietany kremówki 30 lub 36%duża szczypta
soli morskiejW małym garnuszku z grubszym dnem umieścić
cukier i
wodę. Wymieszać.Ustawić moc palnika na najwyższą (kuchenka elektryczna) lub prawie najwyższą (kuchenka gazowa). Garnuszek umieścić na palniku. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu, nawet nie dotykając karmelu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 12 - 15 minut). Kolor karmelu powinien być
bursztynowo - złoty. Uwaga: przekroczenie temperatury o nawet 5ºC może spowodować spalenie się karmelu i jego gorzki smak.Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać
masło i
śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia (uwaga - reakcja będzie bardzo gwałtowna). Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z palnika. Dodać
sól morską, wymieszać łyżką. Wystudzić. Schłodzić w lodówce.WykonanieCiasto brownie ułożyć na paterze. Na wierzch wyłożyć połowę
sosu karmelowego (lub mniej, wedle życzenia). Na wierzch delikatnie wyłożyć schłodzony sernik. Górę posmarować resztą
sosu karmelowego. Schłodzić.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).

