ßßß
Nie smakują jak ciasteczka, bardziej jak małe muffinki lub scones. A ponieważ od ciastek wymagam, by były ciastkami - kruchymi, twardymi, chrupkimi lub ciągnącymi, te nie będą już gościć na naszym stole... Na pocieszenie dodam, że są smaczne (po upieczeniu, potem dość szybko się starzeją). Idealne z konfiturą lub filiżanką kawy.Składniki na około 20 ciastek:300 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki cynamonu90 g masła, w temperaturze pokojowej i posiekanego50 g drobnego cukru do wypieków160 g rodzynków2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej1 roztrzepane jajko125 ml mlekaMakę, sodę, proszek, cynamon wymieszać. Dodać posiekane masło i lekko wymieszać/wyrobić, by ciasto przypominało kruszonkę. Dodać cukier, jajko, mleko i wymieszać lub krótko wyrobić. Na końcu wmieszać rodzynki.Nakładać łyżką na blachę dość duże, nieregularne kawałki ciasta, w sporych odstępach. Można dodatkowo posypać cukrem np. brązowym.Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC, do lekkiego zbrązowienia.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Cafe cakes'.