ßßß
Pyszne, kokosowe muffiny z mocno wyczuwalnym aromatem cytrynowym lub limonkowym. Niestety, ale tylko dla fanów kokosa ;-).Składniki na 7 - 8 muffinek:150 g mąki pszennej70 g drobnego cukru do wypiekówpół łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli8 łyżek wiórków kokosowych (56 g)2 jajka120 g masła, roztopionego50 ml soku z limonki lub cytrynyskórka otarta z 2 cytryn/limonekWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, wiórki kokosowe. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: jajka, masło, sok i skórkę z limonki lub cytryny. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.Piec około 20 minut w 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Polewa czekoladowa:80 g czekolady białej, roztopionej w kąpieli wodnejkilka łyżek wiórków kokosowychMuffinki posmarować roztopioną czekoladą, posypać wiórkami.Smacznego :-).
Przepis Linn z forum CinCin .