Wykonanie

Pyszne,
kokosowe muffiny z mocno wyczuwalnym
aromatem cytrynowym lub
limonkowym. Niestety, ale tylko dla fanów
kokosa ;-).Składniki na 7 - 8 muffinek:150 g
mąki pszennej70 g drobnego
cukru do wypiekówpół łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli8 łyżek
wiórków kokosowych (56 g)2
jajka120 g
masła, roztopionego50 ml
soku z limonki lub
cytrynyskórka otarta z 2 cytryn/limonekWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche:
mąkę pszenną,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
sól,
wiórki kokosowe. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre:
jajka,
masło, sok i skórkę z
limonki lub
cytryny. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.Piec około 20 minut w 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Polewa czekoladowa:80 g
czekolady białej, roztopionej w kąpieli
wodnejkilka łyżek
wiórków kokosowychMuffinki posmarować roztopioną
czekoladą, posypać wiórkami.Smacznego :-).

Przepis
Linn z forum CinCin .