ßßß
Tym razem nietypowo - mazurek z kremem kokosowym i konfiturą malinową. Ciasto kruche można przygotować już kilka dni wcześniej, ale mazurek w całość najlepiej złożyć w dniu podania - ubicie kremu to zaledwie chwila. Całość smakuje jak najlepsze lody kokosowe z ciastkiem, przełamane smakiem malin i pralinek raffaello :-).Składniki na ciasto kruche:175 g mąki pszennej25 g cukru pudru100 g masła, schłodzonego1 łyżka kwaśnej śmietany 18%1 żółtkoNa papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki - do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ze ścinków ciasto ponownie rozwałkować i małą foremką do ciastek wyciąć kwiaty i przykleić je (na białko) do zewnętrznej krawędzi ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem śmietankowy:125 g serka mascarpone125 ml śmietany kremówki 36%1 łyżka cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiWszystkie składniki powinny być schłodzone.Wszystkie składniki umieścić w misie miksera (razem, na jeden raz) i ubić do powstania gęstego kremu.Ponadto:3 łyżki konfitury/dżemu z malinpralinki Raffaellomigdałypół szklanki wiórków kokosowych, do posypaniaWykonanie:Kruchy spód posmarować dżemem malinowym. Na dżem wyłożyć krem śmietankowy, posypać wiórkami kokosowymi. Na górę poukładać pralinki i migdały.Przechowywać w lodówce do 3 dni.Smacznego :-).
