Wykonanie

Bajeczny mazurek. Kruchutkie ciasto, masa z
białej czekolady i
jogurtu,
migdały - czy to nie jest najlepsza rekomendacja?
Jogurt do masy mazurkowej należy odcedzić dzień wcześniej, poza tym - nie ma z tym mazurkiem dużo pracy i nie może się nie udać :-). Na Wielkanoc można mazurek przygotować do 3 dni naprzód i przechowywać w chłodnym miejscu (nie w lodówce). U mnie przyjął kształt pisanki, ale możecie go upiec w dowolnej formie i udekorować wedle uznania. Polecam!Składniki na kruchy spód:135 g
masła, schłodzonego2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii95 g
cukru pudru165 g
mąki pszennej45 g
skrobi ziemniaczanej1 łyżka zimnej
wodyWszystkie składniki umieścić w malakserze (food procesorze) i zmiksować do dobrego połączenia składników (oczywiście można kruche zagnieść tradycyjnym sposobem, ręcznie).Formę tortownicę o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części - mniej więcej 2/3 i 1/3. Na dno formy wyłożyć równomiernie 2/3 ciasta (lub mniej), wylepiając nim spód (można wcześniej rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia). Z pozostałej 1/3 ciasta zrobić wałeczek i ozdobić nim brzegi ciasta, uformować również kilka wałeczków dzieląc nimi ciasto w poziome paski, jak pisankę. Z pozostałego ciasta powycinać przy pomocy foremek do
ciastek małe kwiatuszki i przykleić je na łączeniach. Na wałeczkach wykonać wzorek przy pomocy widelca. Formę z
ciastem ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, lub dłużej do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.Masa
jogurtowo - czekoladowa:125 g
jogurtu greckiego*160 g
białej czekoladyDodatkowo:100 g obranych
migdałówDzień wcześniej
jogurt wyłożyć na nieduże sitko wyłożone podwójną gazą, przykryć i wstawić do lodówki do odcedzenia (
jogurt będzie potrzebował 6 - 8 godzin). Odlać zgromadzoną
wodę.
Czekoladę roztopić nad kąpielą
wodną. Lekko przestudzić.W misie miksera umieścić odcedzony
jogurt, doprowadzony do temperatury pokojowej. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodać roztopioną
białą czekoladę, miksując na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Chwilę odczekać, by masa lekko zgęstniała.Masę przełożyć do worka cukierniczego z odciętym
rogiem, wyciskać pomiędzy wałeczki mazurka. W masę powciskać
migdały. Mazurek pozostawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce), do stężenia.* Użyłam dokładnie takiego
jogurtu.Smacznego :-).

