ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 25 marca 2016 r. Mazurki mają to do siebie, że podbijają serca wszystkich domowników, tak było i w tym przypadku. Kompozycja cudownie kruchego ciasta otulona aksamitnym kremem w asyście listków mięty, misternie zdobiących całość, czaruje do tego stopnia, że na talerzyku pozostają zaledwie okruszki.Mazurek bardzo prosty w przygotowaniu - tym bardziej zachęcam do zrobienia :-)Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałamiAutor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 23 marca . Doskonały mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami!Z tego przepisu przepyszne wychodzą również kruche babeczki, pod krem jogurtowy dodaję owoce np. borówkę amerykańską, maliny - polecam :-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 30 minCzas pieczenia: 25 minŁączny czas: 55 minLiczba porcji: 12 porcjiRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Źródło inspiracji - stąd :-)Kruchy spód:zimne masło : 135 gekstrakt z wanilii : 2 łyżeczkicukier puder : 95 gmąka pszenna : 165 gmąka ziemniaczana : 45 gzimna woda : 1 łyżkaMasa jogurtowo-czekoladowa:jogurt naturalny (np. firmy Zott, może być grecki): 125 gbiała czekolada : 160 gDodatkowo:zmielone migdały : 50 gPrzygotowanie:wszystkie składniki umieszczam w malakserze i miksuję na jednolitą masę ( można kruche zagnieść tradycyjnym sposobem, ręcznie)tortownicę o średnicy 25-26 cm wykładam papierem do pieczeniaschłodzone ciasto dzielę na dwie części - mniej więcej 2/3 i 1/3 na dno formy wykładam równomiernie 2/3 ciasta ( można mniej), wylepiam nim spód ( dobrze jest wcześniej rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia) z pozostałej 1/3 ciasta robię wałeczek i zdobię nim brzegi ciastaformuję również kilka wałeczków dzieląc nimi ciasto w poziome paski z pozostałego uformowałam kulki na kwiatuszek i kółeczko ( zabawa z kruchym ciastem według Waszej inwencji ) na wałeczkach wykonałam wzorek przy pomocy widelcapieczenie w temperaturze 180oC przez około 25 minut, lub dłużej do zarumienieniawyjmuję z piekarnika i studzę
dzień wcześniej jogurt wykładam na nieduże sitko wyłożone podwójną gazą, przykrywam i wstawiam do lodówki do odcedzenia ( jogurt potrzebuje średnio 6-8 godzinodlewam zgromadzoną wodęczekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej ( w garnku z grubym dnem )lekko studzę w misie miksera umieszczam odcedzony jogurt, doprowadzony do temperatury pokojowejstopniowo łyżka po łyżce dodaję roztopioną białą czekoladę, miksując na małych obrotach do uzyskania gładkiej masychwilę czekam, by masa zgęstniałanastępnie masę przekładam do worka cukierniczego z odciętym rogiem i zdobię mazurek na koniec prószę zmielonymi migdałamimożna pozostawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce), do stężenia
Smacznego :-)