Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 25 marca 2016 r. Mazurki mają to do siebie, że podbijają
serca wszystkich domowników, tak było i w tym przypadku. Kompozycja cudownie kruchego ciasta otulona aksamitnym kremem w asyście listków
mięty, misternie zdobiących całość, czaruje do tego stopnia, że na talerzyku pozostają zaledwie okruszki.Mazurek bardzo prosty w przygotowaniu - tym bardziej zachęcam do zrobienia :-)Mazurek
jogurtowy z
białą czekoladą i
migdałamiAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 23 marca . Doskonały mazurek
jogurtowy z
białą czekoladą i
migdałami!Z tego przepisu przepyszne wychodzą również kruche babeczki, pod krem
jogurtowy dodaję
owoce np.
borówkę amerykańską,
maliny - polecam :-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 30 minCzas pieczenia: 25 minŁączny czas: 55 minLiczba porcji: 12 porcjiRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Źródło inspiracji - stąd :-)Kruchy spód:zimne
masło : 135 gekstrakt z
wanilii : 2 łyżeczki
cukier puder : 95 g
mąka pszenna : 165 g
mąka ziemniaczana : 45 gzimna
woda : 1 łyżkaMasa
jogurtowo-czekoladowa:
jogurt naturalny (np. firmy Zott, może być grecki): 125 g
biała czekolada : 160 gDodatkowo:zmielone
migdały : 50 gPrzygotowanie:wszystkie składniki umieszczam w malakserze i miksuję na jednolitą masę ( można kruche zagnieść tradycyjnym sposobem, ręcznie)tortownicę o średnicy 25-26 cm wykładam papierem do pieczeniaschłodzone ciasto dzielę na dwie części - mniej więcej 2/3 i 1/3 na dno formy wykładam równomiernie 2/3 ciasta ( można mniej), wylepiam nim spód ( dobrze jest wcześniej rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia) z pozostałej 1/3 ciasta robię wałeczek i zdobię nim brzegi ciastaformuję również kilka wałeczków dzieląc nimi ciasto w poziome paski z pozostałego uformowałam kulki na kwiatuszek i kółeczko ( zabawa z kruchym
ciastem według Waszej inwencji ) na wałeczkach wykonałam wzorek przy pomocy widelcapieczenie w temperaturze 180oC przez około 25 minut, lub dłużej do zarumienieniawyjmuję z piekarnika i studzę

dzień wcześniej
jogurt wykładam na nieduże sitko wyłożone podwójną gazą, przykrywam i wstawiam do lodówki do odcedzenia (
jogurt potrzebuje średnio 6-8 godzinodlewam zgromadzoną
wodęczekoladę rozpuszczam w kąpieli
wodnej ( w garnku z grubym dnem )lekko studzę w misie miksera umieszczam odcedzony
jogurt, doprowadzony do temperatury pokojowejstopniowo łyżka po łyżce dodaję roztopioną
białą czekoladę, miksując na małych obrotach do uzyskania gładkiej masychwilę czekam, by masa zgęstniałanastępnie masę przekładam do worka cukierniczego z odciętym
rogiem i zdobię mazurek na koniec prószę zmielonymi
migdałamimożna pozostawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce), do stężenia


Smacznego :-)