ßßß
Ciasto drwala - prawdopodobnie australijski klasyk (jeśli ktoś jest z Australii - niech potwierdzi/zaprzeczy :-). Prosta kombinacja daktyli, jabłek i chrupiącego kokosowego wierzchu. Coś w stylu naszej rodzimej wiewiórki (tylko takie ciasto nasuwa mi się na myśl w tej chwili), ale bardziej wilgotne, bardziej słodkie, mocniej zwarte i trochę... inne ;-). Jakby słodkości w nim samym było mało, zazwyczaj podawane jest z karmelowym sosem i kremówką. Zdecydowanie ciasto dla mas - zaproście znajmych, rodzinę, zwołajcie dzieci z podwórka, po małym kawałku powiecie - dość! i będziecie mieli ochotę na spalenie kalorii. I to bez dwóch zdań.Składniki na ciasto:2 duże jabłka (400 g), obrane i posiekane na drobną kosteczkę (np. Granny Smith)1 szklanka (200 g) bezpestkowych daktyli posiekanych na drobną kostkę1 łyżeczka sody oczyszczonej250 ml wrzącej wody125 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii140 g drobnego cukru do wypieków1 jajko1,5 szklanki (225 g) mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu wymieszać jabłka, daktyle, sodę i wodę, przykryć, odstawić na 10 minut.W międzyczasie w misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii i jajko - utrzeć do powstania gładkiej masy. Do masy dodać wymieszane owoce z wodą i sodą, wymieszać szpatułką. Dodać przesianą mąkę pszenną i wymieszać szpatułką.Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o boku 23 cm, wyrównać. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC.Na wierzch:60 g masła50 g brązowego cukru125 ml mleka2/3 szklanki (50 g) wiórków kokosowychWszystkie składniki wymieszać dokładnie w garnuszku, na niedużej mocy palnika, do momentu roztopienia się masła.Upieczone ciasto równomiernie polać kokosową polewą, natychmiast włożyć z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 20 minut. Przed podaniem całkowicie wystudzić.Smacznego :-).
Źródło przepisu - The Australian Women's Weekly' - 'Cafe cakes'.