Wykonanie

Ciasto drwala - prawdopodobnie australijski klasyk (jeśli ktoś jest z Australii - niech potwierdzi/zaprzeczy :-). Prosta kombinacja
daktyli,
jabłek i chrupiącego
kokosowego wierzchu. Coś w stylu naszej rodzimej wiewiórki (tylko takie ciasto nasuwa mi się na myśl w tej chwili), ale bardziej wilgotne, bardziej słodkie, mocniej zwarte i trochę... inne ;-). Jakby słodkości w nim samym było mało, zazwyczaj podawane jest z
karmelowym sosem i kremówką. Zdecydowanie ciasto dla mas - zaproście znajmych, rodzinę, zwołajcie dzieci z podwórka, po małym kawałku powiecie - dość! i będziecie
mieli ochotę na spalenie kalorii. I to bez dwóch zdań.Składniki na ciasto:2 duże
jabłka (400 g), obrane i posiekane na drobną kosteczkę (np. Granny Smith)1 szklanka (200 g) bezpestkowych
daktyli posiekanych na drobną kostkę1 łyżeczka
sody oczyszczonej250 ml wrzącej
wody125 g
masła1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii140 g drobnego
cukru do wypieków1
jajko1,5 szklanki (225 g)
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu wymieszać
jabłka,
daktyle,
sodę i
wodę, przykryć, odstawić na 10 minut.W międzyczasie w misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać ekstrakt z
wanilii i
jajko - utrzeć do powstania gładkiej masy. Do masy dodać wymieszane
owoce z
wodą i
sodą, wymieszać szpatułką. Dodać przesianą
mąkę pszenną i wymieszać szpatułką.Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o
boku 23 cm, wyrównać. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC.Na wierzch:60 g
masła50 g
brązowego cukru125 ml
mleka2/3 szklanki (50 g)
wiórków kokosowychWszystkie składniki wymieszać dokładnie w garnuszku, na niedużej mocy palnika, do momentu roztopienia się
masła.Upieczone ciasto równomiernie polać
kokosową polewą, natychmiast włożyć z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 20 minut. Przed podaniem całkowicie wystudzić.Smacznego :-).

Źródło przepisu - The Australian Women's Weekly' - 'Cafe cakes'.