Wykonanie

Od kiedy tata przytaszczył do domu ogromny worek ekologicznych
daktyli bardzo chciałam zrobić z nimi coś pysznego. Problem w tym, że przez większość życia
daktyli nawet nie chciałam spróbować, a tak naprawdę przekonałam się do nich nie tak dawno, używając ich głównie jako zdrowszej alternatywy
cukru w śniadaniach.
Daktyle aż prosiły się o wymyślenie im godnego przeznaczenia. I udało się! Internetowe poszukiwania opłaciły się i znalazłam przepis łatwy, ale niebanalny. Nie spodziewałam się takiego świetnego ciasta,
daktyle objawiają w nim całą swoją zaporową słodkość, lepkość i specyficzny aromat. Wypiekowi nie brakuje też wilgoci. I pomimo tego, że nie przepadam za wiórkami kokosowymi, tutaj posypka z ich udziałem jest doskonała i nie
będę z niej rezygnować. Jak dla mnie rewelacja, u mnie w domu smakowało wszystkim i planuję w niedługim czasie powtórkę. Warto wypróbować coś tak niespotykanego, o bogatym smaku :)Notka: swoje ciasto piekłam w formie o średnicy 20 cm, ale szybciej upiecze się w większej tortownicy.Składniki (na formę o śr. 24-26 cm):Ciasto:200 g
daktyli bez pestek, posiekanych250 ml
wody1 łyżeczka
sody125 g miękkiego
masła200 g
cukru (można dać mniej)1
jajko2 starte, średnie
jabłka185 g
mąki (bezglutenowcy: 100 g
mąki gryczanej, 85 g ryżowej)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPosypka:75 g
masła75 g
brązowego cukru80 ml
mleka60 g
wiórków kokosowych (u mnie część zastąpiona
płatkami migdałowymi)Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.Posiekane
daktyle wsypać do rondelka, zalać 250 ml
wody i zagotować. Dodać
sodę (uwaga - pieni się), wymieszać wszystko i odstawić do wystygnięcia.W misce zmiksować
masło z
cukrem na puszystą masę. Dodać
jajko, całkowicie wystudzoną zawartość rondelka z
daktylami (razem z płynem) oraz starte
jabłka. Przesiać do mieszanki
mąkę z dodatkiem
proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 40 minut (przy małych formach 50 min.), w temperaturze 180 º C .W trakcie pieczenia przygotować posypkę
kokosową. Wszystkie jej składniki umieścić w garnku i zagotować na dużym ogniu, cały czas mieszając.Po 40 minutach podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie posypkę i piec dodatkowe 20-30 minut do zarumienienia. Ciasto wyjąć z piekarnika i studzić w formie.Smacznego!

Źródło przepisu: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/