ßßß
Przepis na to ciasto znalazłem przypadkiem przeglądają inne wpisy na Every Cake You Bake i jak tylko zobaczyłem nazwę, wiedziałem, że muszę je upiec. I upiekłem, ale nie raz, a dwa. Dlaczego? Za pierwszym razem przy dodawaniu do ciasta mąki zacząłem robić zdjęcia. Odłożyłem aparat, ciasto dobrze wymieszałem, zadowolony przelałem do przygotowanej blachy, wstawiłem do pieca. Już zacząłem sprzątać, a tu nagle moim oczom ukazuje się druga część mąki, której zapomniałem dodać zajęty zdjęciami [sic!]. Mimo że ciasto wyszło bardzo niskie, to wyszło mega smaczne i powiedziałem sobie, że nie ma mowy, zrobię raz jeszcze, ale w tortownicy. Zrobiłem, ale tym razem wyszło w środku bardzo jasne, inaczej niż za pierwszym razem. Nie wiem dlaczego, ale było równie dobre. Co do samego rodowodu wypieku, to pochodzi prawdopodobnie z Australii. Skąd taka nazwa? Wszyscy mówią, że nie wiadomo, ale moim zdaniem to zasługa jego wyglądu. Ciasto po przekrojeniu przypomina przekrój gleby z kawałkami starego drewna, a kokosowy wierzch wygląda jak ściółka leśna :Dskładniki:125 g masła225 g mąki150 g cukru2 jabłka200 g suszonych daktyli1 szklanka gorącej wody1 łyżeczka sody1 łyżeczka cukru waniliowego1 szczypta soli1 jajkoJabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Daktyle posiekać. Owoce umieścić w misce, dodać sodę, zalać wrzątkiem i przykryte ściereczką odstawić na 10 minut. W tym czasie utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać jajko i dalej miksować. Kiedy masa będzie dobrze ubita, wyłączyć mikser, dodać odcedzone owoce, mąkę i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Dno tortownicy o średnicy 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Do przygotowanej formy przełożyć ciasto, wyrównać wierzch i piec w 180 ° C przez 45 minut.polewa100 g brązowego cukru125 ml szklanki mleka50 g wiórków kokosowych60 masłaWszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia masła oraz cukru. Po 45 minutach pieczenia ciasto wysunąć, polać kokosową mieszanką i piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.Smacznego! :)