Wykonanie

Przepis na to ciasto znalazłem przypadkiem przeglądają inne wpisy na Every
Cake You Bake i jak tylko zobaczyłem nazwę, wiedziałem, że muszę je upiec. I upiekłem, ale nie raz, a dwa. Dlaczego? Za pierwszym razem przy dodawaniu do ciasta
mąki zacząłem robić zdjęcia. Odłożyłem aparat, ciasto dobrze wymieszałem, zadowolony przelałem do przygotowanej blachy, wstawiłem do pieca. Już zacząłem sprzątać, a tu nagle moim oczom ukazuje się druga część
mąki, której zapomniałem dodać zajęty zdjęciami [sic!]. Mimo że ciasto wyszło bardzo niskie, to wyszło mega smaczne i powiedziałem sobie, że nie ma
mowy, zrobię raz jeszcze, ale w tortownicy. Zrobiłem, ale tym razem wyszło w środku bardzo jasne, inaczej niż za pierwszym razem. Nie wiem dlaczego, ale było równie dobre. Co do samego rodowodu wypieku, to pochodzi prawdopodobnie z Australii. Skąd taka nazwa? Wszyscy mówią, że nie wiadomo, ale moim zdaniem to zasługa jego wyglądu. Ciasto po przekrojeniu przypomina przekrój gleby z kawałkami starego drewna, a
kokosowy wierzch wygląda jak ściółka leśna :Dskładniki:125 g
masła225 g
mąki150 g
cukru2
jabłka200 g
suszonych daktyli1 szklanka gorącej
wody1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cukru waniliowego1 szczypta
soli1
jajkoJabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Daktyle posiekać.
Owoce umieścić w misce, dodać
sodę, zalać wrzątkiem i przykryte ściereczką odstawić na 10 minut. W tym czasie utrzeć
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać
jajko i dalej miksować. Kiedy masa będzie dobrze ubita, wyłączyć mikser, dodać odcedzone
owoce,
mąkę i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Dno tortownicy o średnicy 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować
masłem. Do przygotowanej formy przełożyć ciasto, wyrównać wierzch i piec w 180 ° C przez 45 minut.polewa100 g
brązowego cukru125 ml szklanki
mleka50 g
wiórków kokosowych60
masłaWszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia
masła oraz
cukru. Po 45 minutach pieczenia ciasto wysunąć, polać
kokosową mieszanką i piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.Smacznego! :)