Wykonanie

Jedne z najlepszych
lodów, jakie
jadłam. Wszystko jest zasługą orzechowej praliny (nie mylić z pralinkami), czyli
orzechów w karmelu. Dzięki niemu uzyskały lekko karmelowy smak i wspaniale chrupią..Składniki na
lody:1,5 szklanki
mleka500 ml
śmietany kremówki (30%)1 łyżka pasty waniliowej (lub ziarenka z 1
laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z
wanilii)3/4 szklanki
cukru (lub mniej)5
żółtek3/4 szklanki orzechowej pralinyDo garnuszka z grubym dnem wlać
mleko, dodać połowę
cukru, połowę kremówki i
wanilię, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie roztrzepać w misce
żółtka z resztą
cukru, do uzyskania jasnego kremu. Krem z
żółtek wlać do
mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż mieszanka będzie ją lekko oblepiała (będzie bardziej gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia -
lody by się zwarzyły. W tym momencie dodać pozostałą kremówkę i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić do temperatury lodówkowej.Wlać do maszyny do
lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Po ukręceniu
lodów dodać do nich
orzechową pralinę i wymieszać drewnianą łyżką. Gotowe
lody powinny być zwarte, ale zachowywać kremową konsystencję.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka
razy zamieszać w pojemniku łyżką lub lepiej - mikserem, by nie wytworzyły się kryształki
lodu i
lody były bardziej puszyste.Smacznego :-).

Orzechowa pralinaPralina to
orzechy w karmelu, zbliżone nazwy to krokant lub grylaż. Do przepisu można użyć dowolnych
orzechów (użyłam mieszanki), choć najczęściej wykorzystuje się
orzechy laskowe, pekan lub
migdały (laskowe i
migdały koniecznie obrane z brązowych skórek). Gotową pralinę dodajemy do deserów, szczególnie
lodowych,
jogurtów, świeżych
owoców, do ciast i
tortów jako posypkę. Dodając mniejszą ilość
orzechów i nie krusząc jej na okruchy otrzymamy piękne tafle karmelu z
orzechami, które mogą służyć jako ozdoba deserów. Pralinę przechowujemy w suchym, chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. Można również mrozić.Składniki na mniej niż 1 kg praliny:400 g
cukru400 g
orzechów (mieszanka: laskowe, macadamia,
migdały)200 ml
wodyWiększą blaszkę wysmarować dokładnie cienką warstwą
oleju.
Cukier i
wodę umieścić w większym garnuszku z grubym dnem. Zagotować i gotować bez mieszania do momentu, aż otrzymamy kolor jasnozłotego karmelu i mieszanka osiągnie temperaturę około 170ºC. Dodać
orzechy i wymieszać trzymając za rękojeść garnuszka (nie mieszać łyżką).
Orzechy w karmelu przelać na blachę, wyrównać; poczekać aż zastygną.Po tym czasie wyjąć je z blachy, z grubsza połamać i zmiksować malakserem lub blenderem na okruchy (nie za długo, by się nie zamieniły w tłusta pastę).Smacznego :-).
