ßßß
Jedne z najlepszych lodów, jakie jadłam. Wszystko jest zasługą orzechowej praliny (nie mylić z pralinkami), czyli orzechów w karmelu. Dzięki niemu uzyskały lekko karmelowy smak i wspaniale chrupią..Składniki na lody:1,5 szklanki mleka500 ml śmietany kremówki (30%)1 łyżka pasty waniliowej (lub ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii)3/4 szklanki cukru (lub mniej)5 żółtek3/4 szklanki orzechowej pralinyDo garnuszka z grubym dnem wlać mleko, dodać połowę cukru, połowę kremówki i wanilię, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie roztrzepać w misce żółtka z resztą cukru, do uzyskania jasnego kremu. Krem z żółtek wlać do mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż mieszanka będzie ją lekko oblepiała (będzie bardziej gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - lody by się zwarzyły. W tym momencie dodać pozostałą kremówkę i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić do temperatury lodówkowej.Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Po ukręceniu lodów dodać do nich orzechową pralinę i wymieszać drewnianą łyżką. Gotowe lody powinny być zwarte, ale zachowywać kremową konsystencję.Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka razy zamieszać w pojemniku łyżką lub lepiej - mikserem, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste.Smacznego :-).
Orzechowa pralinaPralina to orzechy w karmelu, zbliżone nazwy to krokant lub grylaż. Do przepisu można użyć dowolnych orzechów (użyłam mieszanki), choć najczęściej wykorzystuje się orzechy laskowe, pekan lub migdały (laskowe i migdały koniecznie obrane z brązowych skórek). Gotową pralinę dodajemy do deserów, szczególnie lodowych, jogurtów, świeżych owoców, do ciast i tortów jako posypkę. Dodając mniejszą ilość orzechów i nie krusząc jej na okruchy otrzymamy piękne tafle karmelu z orzechami, które mogą służyć jako ozdoba deserów. Pralinę przechowujemy w suchym, chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. Można również mrozić.Składniki na mniej niż 1 kg praliny:400 g cukru400 g orzechów (mieszanka: laskowe, macadamia, migdały)200 ml wodyWiększą blaszkę wysmarować dokładnie cienką warstwą oleju.Cukier i wodę umieścić w większym garnuszku z grubym dnem. Zagotować i gotować bez mieszania do momentu, aż otrzymamy kolor jasnozłotego karmelu i mieszanka osiągnie temperaturę około 170ºC. Dodać orzechy i wymieszać trzymając za rękojeść garnuszka (nie mieszać łyżką).Orzechy w karmelu przelać na blachę, wyrównać; poczekać aż zastygną.Po tym czasie wyjąć je z blachy, z grubsza połamać i zmiksować malakserem lub blenderem na okruchy (nie za długo, by się nie zamieniły w tłusta pastę).Smacznego :-).