ßßß Cookit - przepis na Chałwa sezamowa waniliowa

Chałwa sezamowa waniliowa

nazwa

Wykonanie

Takie rarytasy tylko na Moich Wypiekach :-).
Przygotowanie chałwy sezamowej domowym sposobem nie jest czasochłonne a na pewno nie jest trudne! Korzystając z gotowej pasty sezamowej (tahini) przygotowanie chałwy zajmie Wam zaledwie 15 minut. Tahini nie zawsze jest łatwo dostępna w sprzedaży (zależy od miejsca zamieszkania), ale można ją wykonać prosto domowym sposobem - poczytajcie o tym tutaj . Chałwa przygotowana przeze mnie smakuje nawet lepiej niż ta ze sklepu, jest również mniej tłusta. Nie można jednak zaprzeczyć - niemożliwe jest osiągnięcie w niej tej charakterystycznej struktury włókienek czy igiełek, które rozpuszczają się cudownie na podniebieniu.. takie rzeczy potrafi wyczarować tylko prawdziwy chałwiarz, który za pomocą specjalnych wioseł wyrabia ręcznie masę chałwową wyciągając z niej karmelowe włókna..
Z przepisu otrzymacie sporo chałwy - zamiast wanilii można użyć wody różanej, zamiast migdałów - pistacji lub innych Waszych ulubionych orzechów. Można ich dodać tak dużo jak lubicie :-). Ciekawie będzie wyglądała chałwa marmurkowa - wtedy połowę tahini wystarczy wymieszać z 2 łyżkami kakao i postępować dalej wedle poniższego przepisu. Część cukru podczas przygotowania syropu cukrowego można zastąpić miodem, by uzyskać chałwę miodową .. Kombinacji jest dużo, warto wypróbować! Tym sposobem mogę wykreślić pierwszy zrealizowany przepis z Waszego Koncertu Życzeń :-).
Składniki:
340 g pasty sezamowej tahini (1 , 5 szklanki)
pół szklanki wody
2 szklanki cukru
2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 2 laski wanilii
1 szklanka lub więcej migdałów bez skórki, podprażonych na suchej patelni
Formę o średnicy 23 cm wysmarować cienką warstwą oleju.
/Uwaga: podczas gotowania syropu nie mieszać ani razu - to ważne!/
Podczas gdy syrop cukrowy dochodzi do właściwej temperatury w drugim garnuszku podgrzać tahini z wanilią. Nie do wrzenia, ale tahini powinna być bardzo ciepła.
Gotowy syrop cukrowy zdjąć z palnika i natychmiast dodać do ciepłej tahini. Mieszać drewnianą łyżką do momentu, aż masa chałwowa zacznie gęstnieć (około 2 - 3 minut lub dłużej). Mniej więcej w połowie mieszania dodać migdały. Przelać do przygotowanej formy i wyrównać. Wystudzić, następnie schłodzić.
Chałwę przechowywać pokrojoną w kawałki w szczelnym pojemniczku, w temperaturze pokojowej lub w lodówce do 1 miesiąca.
* Jasnej lub ciemnej - skorzystałam z dokładnie takiej pasty sezamowej, lecz można ją w prosty sposób przygotować domowym sposobem .
Smacznego :-).
Źródło inspiracji - JoyOfKosher.com .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/chalwa-sezamowa-waniliowa