Wykonanie

Takie rarytasy tylko na Moich Wypiekach :-).Przygotowanie
chałwy sezamowej domowym sposobem nie jest czasochłonne a na pewno nie jest trudne! Korzystając z gotowej pasty sezamowej (tahini) przygotowanie
chałwy zajmie Wam zaledwie 15 minut. Tahini nie zawsze jest łatwo dostępna w sprzedaży (zależy od miejsca zamieszkania), ale można ją wykonać prosto domowym sposobem - poczytajcie o tym tutaj .
Chałwa przygotowana przeze mnie smakuje nawet lepiej niż ta ze sklepu, jest również mniej tłusta. Nie można jednak zaprzeczyć - niemożliwe jest osiągnięcie w niej tej charakterystycznej struktury włókienek czy igiełek, które rozpuszczają się cudownie na podniebieniu.. takie rzeczy potrafi wyczarować tylko prawdziwy chałwiarz, który za pomocą specjalnych wioseł wyrabia ręcznie masę
chałwową wyciągając z niej karmelowe włókna..Z przepisu otrzymacie sporo
chałwy - zamiast
wanilii można użyć
wody różanej, zamiast
migdałów -
pistacji lub innych Waszych ulubionych
orzechów. Można ich dodać tak dużo jak lubicie :-). Ciekawie będzie wyglądała
chałwa marmurkowa - wtedy połowę tahini wystarczy wymieszać z 2 łyżkami
kakao i postępować dalej wedle poniższego przepisu. Część
cukru podczas przygotowania
syropu cukrowego można zastąpić
miodem, by uzyskać
chałwę miodową .. Kombinacji jest dużo, warto wypróbować! Tym sposobem
mogę wykreślić pierwszy zrealizowany przepis z Waszego Koncertu Życzeń :-).Składniki:340 g pasty sezamowej tahini (1 , 5 szklanki)pół szklanki
wody2 szklanki
cukru2 łyżeczki pasty z
wanilii lub ziarenka z 2
laski wanilii1 szklanka lub więcej
migdałów bez skórki, podprażonych na suchej patelniFormę o średnicy 23 cm wysmarować cienką warstwą
oleju./Uwaga: podczas gotowania
syropu nie mieszać ani razu - to ważne!/Podczas gdy
syrop cukrowy dochodzi do właściwej temperatury w drugim garnuszku podgrzać tahini z
wanilią. Nie do wrzenia, ale tahini powinna być bardzo ciepła.Gotowy
syrop cukrowy zdjąć z palnika i natychmiast dodać do ciepłej tahini. Mieszać drewnianą łyżką do momentu, aż masa chałwowa zacznie gęstnieć (około 2 - 3 minut lub dłużej). Mniej więcej w połowie mieszania dodać
migdały. Przelać do przygotowanej formy i wyrównać. Wystudzić, następnie schłodzić.
Chałwę przechowywać pokrojoną w kawałki w szczelnym pojemniczku, w temperaturze pokojowej lub w lodówce do 1 miesiąca.* Jasnej lub ciemnej - skorzystałam z dokładnie takiej pasty sezamowej, lecz można ją w prosty sposób przygotować domowym sposobem .Smacznego :-).

Źródło inspiracji - JoyOfKosher.com .