ßßß Cookit - przepis na Lekko egzotyczne ciasto z jagodami

Lekko egzotyczne ciasto z jagodami

nazwa

Wykonanie

Proste ciasto ucierane, w którym owoce nie opadają :-). Nuty egzotycznej dodają mu wiórki kokosowe, sok i skórka z limonki. Ciasto jest puszyste, delikatne i w sam raz wilgotne od jagód. Na piknik i do kawy :-).
Składniki:
180 g masła, w temperaturze pokojowej
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka lekko ubitych (w szklance) wiórków kokosowych
3/4 szklanki maślanki
sok i skórka otarta z 1 limonki
3 szklanki jagód
cukier puder, do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą i wiórkami kokosowymi, odłożyć.
Masło i cukier utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie ucierając do połączenia się składników. Dodawać odłożone suche składniki na przemian z maślanką, miksując. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać skórkę i sok z limonki, zmiksować.
Formę o wymiarach 22 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W formie rozprowadzić równo ciasto, na wierzch wysypać owoce.
Piec w temperaturze 175ºC przez 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi ze zbiorów Marthy Stewart (zmodyfikowany).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/lekko-egzotyczne-ciasto-z-jagodami