Wykonanie

Proste ciasto ucierane, w którym
owoce nie opadają :-). Nuty egzotycznej dodają mu
wiórki kokosowe, sok i skórka z
limonki. Ciasto jest puszyste, delikatne i w sam raz wilgotne od
jagód. Na piknik i do
kawy :-).Składniki:180 g
masła, w temperaturze pokojowejniepełna szklanka drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajka1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 szklanka lekko ubitych (w szklance)
wiórków kokosowych3/4 szklanki
maślankisok i skórka otarta z 1
limonki3 szklanki
jagódcukier puder, do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z
solą i wiórkami kokosowymi, odłożyć.
Masło i
cukier utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie ucierając do połączenia się składników. Dodawać odłożone suche składniki na przemian z
maślanką, miksując. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać skórkę i
sok z limonki, zmiksować.Formę o wymiarach 22 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W formie rozprowadzić równo ciasto, na wierzch wysypać
owoce.Piec w temperaturze 175ºC przez 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).

Przepis pochodzi ze zbiorów Marthy Stewart (zmodyfikowany).