ßßß Cookit - przepis na LEKKO EGZOTYCZNE CIASTO Z JAGODAMI

LEKKO EGZOTYCZNE CIASTO Z JAGODAMI

nazwa

Wykonanie

Pyszne, puszyste, delikatne ciasto ucierane, któremu nuty egzotycznej dodają wiórki kokosowe oraz limonka. W sam raz na niedzielne, letnie popołudnie!
Składniki:
180 g masła,
niepełna szklanka cukru,
3 jajka,
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 szklanka wiórków kokosowych,
3/4 szklanki maślanki,
sok i skórka otarta z 1 limonki,
3 szklanki jagód,
cukier puder, do oprószenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek przesiewamy, mieszamy z solą i wiórkami kokosowymi, odkładamy.
Masło i cukier ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie ucierając. Dodajemy odłożone suche składniki na przemian z maślanką, miksując. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Dodajemy skórkę i sok z limonki, miksujemy.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. W formie rozprowadzamy równo ciasto, na wierzch wysypujemy owoce.
Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Przepis pochodzi z: mojewypieki.com
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2014/08/lekko-egzotyczne-ciasto-z-jagodami.html