Wykonanie

Nie smakuje jak klasyczny sernik. Przez dodatek
mąki i
kaszy manny smakuje jak... knedle! Pamiętam jak u mnie w domu rodzinnym Mama przygotowywała knedle z
owocami, z ogrooomną ilością
białego sera. Lekki (dla odchudzających się ;-), bo bez
masła. Tą lekkość czuć wyraźnie, sernik jest delikatny. Spód z kruchego ciasta lub
ciastek typu digestive by tu nie pasował.
Jeżyny.. mam pod domem w ilościach niemal hurtowych, więc korzystam :-). Spróbujcie, warto!Składniki:200 g
jeżyn (mrożone można dodać po wcześniejszym rozmrożeniu)200 g
serka wiejskiego (cottage cheese)250 g
serka kremowego typu philadelphia2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2
jajka1/3 szklanki
kaszy manny (55 g)1/4 szklanki
mąki pszennej wymieszanej z 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia (35 g)1/4 szklanki
maślanki lub
kefiru lub kwaśnej
śmietany (60 ml)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Serek wiejski zmiksować blenderem do gładkości. Dodać
serek kremowy,
cukier i utrzeć. Dodać
jajka, utrzeć. Wmieszać
kaszę,
makę z proszkiem, na końcu
maślankę i ekstrakt z
wanilii. Dokładnie wymieszać.Mase
serową przelać do tortownicy o średnicy 21 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć
jeżyny.Piec w temperaturze 160°C przez około 45 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Podawać oprószony
cukrem pudrem.Smacznego :-).


Źródło przepisu - The Australian Women's Weekly "Cheesecakes, pavlovas & trifles" .