ßßß Cookit - przepis na Łatwy chleb pszenno-żytni

Łatwy chleb pszenno-żytni

nazwa

Wykonanie

Coraz bardziej się wciągam w pieczenie chleba. Ten jest prosty, fenomenalny w smaku, a przepis znalazłam na równie fenomenalnym blogu Liski :). Chlebek jest czasochłonny, ale samo przygotowanie nie powinno nastręczać większych problemów. Co najważniejsze - nie jest bułkowaty, dobry nawet na trzeci dzień, przy czym nic się nie kruszy ... i pięknie pachnie.
Składniki na zaczątek:
3 i 5/8 szklanki mąki pszennej, np. typ 650 (użyłam plain flour)
1 i 1/4 szklanki wody
1/2 łyżki soli
1/8 łyżeczki drożdży instant
Składniki wymieszać drewnianą łyżką (ciasto będzie dość gęste, choć klejące, ja zagniotłam). Przykryć folią i odstawić na 12 - 16 godzin.
Następnie dodać:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam plain flour)
7/8 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 (użyłam rye flour)
3/4 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850 (użyłam wholemeal flour)
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki drożdży instant
Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub mikserem. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 2 , 5 godziny do wyrośnięcia.
Uformować 2 bochenki lub przełożyć ciasto do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami.
Bochenki posmarować olejem i obsypać mąką lub makiem lub sezamem (choć mi się nasiona nie chciały na nim trzymać). Odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 220ºC. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/latwy-chleb-pszenno-zytni