Wykonanie

Coraz bardziej się wciągam w pieczenie
chleba. Ten jest prosty, fenomenalny w smaku, a przepis znalazłam na równie fenomenalnym blogu Liski :). Chlebek jest czasochłonny, ale samo przygotowanie nie powinno nastręczać większych problemów. Co najważniejsze - nie jest bułkowaty, dobry nawet na trzeci dzień, przy czym nic się nie kruszy ... i pięknie pachnie.Składniki na zaczątek:3 i 5/8 szklanki
mąki pszennej, np. typ 650 (użyłam plain
flour)1 i 1/4 szklanki
wody1/2 łyżki
soli1/8 łyżeczki
drożdży instantSkładniki wymieszać drewnianą łyżką (ciasto będzie dość gęste, choć klejące, ja zagniotłam). Przykryć folią i odstawić na 12 - 16 godzin.Następnie dodać:2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej (użyłam plain
flour)7/8 szklanki
mąki żytniej razowej typ 2000 (użyłam rye
flour)3/4 szklanki
mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850 (użyłam wholemeal
flour)1 i 1/2 szklanki
wody1/2 łyżki
soli1/2 łyżeczki
drożdży instantWszystkie składniki zagnieść ręcznie lub mikserem. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 2 , 5 godziny do wyrośnięcia.Uformować 2 bochenki lub przełożyć ciasto do dwóch keksówek wysmarowanych
olejem i wysypanych
otrębami.Bochenki posmarować
olejem i obsypać
mąką lub
makiem lub
sezamem (choć mi się nasiona nie chciały na nim trzymać). Odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 220ºC. Studzić na kratce.Smacznego :)
