Wykonanie
Czasem budzi się we mnie natura szalonego naukowca i przychodzi ochota na kulinarne eksperymenty. Takim niewątpliwie był ten
chleb. Pszenno-żytni, na żytnim zakwasie i...
ciemnym piwie. Eksperyment, i to szalony, ponieważ
piwa nigdy nie lubiłam, nie lubię i lubić nie
będę. A tu niespodzianka!...Ciasto po wyrabianiu wyszło dość rzadkie, dlatego konieczne było pieczenie
chleba w keksówce. Muszę przyznać, iż
chleb nadzwyczaj szybko i pięknie wyrósł (nawet uciekał z foremek co na zdjęciach widać). Miał miękki, wilgotny miąższ i intrygujący, głęboki aromat. Gdzieś na samym koniuszku dało się wyczuć
piwną nutę. Piwoszek jest idealny pod
wędliny, a wraz z nimi bardzo smaczny!
Piwoszek(na podstawie J.Hamelman'a)Zakwas:100g
mąki żytniej razowej80g
wody10g dojrzałego zakwasu żytniegoZaczyn:90g
mąki pszennej115g
wody20g dojrzałego zakwasu żytniegoCiasto:635g
mąki pszennej82g
mąki pszennej razowej241g
wody272g
ciemnego piwa17g
solizakwaszaczynZakwas i zaczyn przygotowałam 14-16h (najlepiej wieczorem) wcześniej mieszając wszystkie składniki, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce. Następnego dnia wymieszałam wszystkie składniki, aż uzyskałam gładkiego ciasto jednolitej konsystencji. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Keksówki wysmarowałam
olejem, podzieliłam ciasto na dwie części i umieściłam w keksówkach. Pozostawiłam do wyrośnięcia (w zależności od temperatury otoczenia około 2 godziny). Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 235 stopni, piekłam przez 15 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 220 dopiekałam przez około 25 minut*.
*jeżeli chcemy aby
chleb miał chrupiącą skórkę, 10 minut przed kocem pieczenia możemy wyjąć bochenki z keksówek i bez foremek dopiekać na klatce w piekarniku. Wówczas cała wilgoć zatrzymana przez keksówki wyparuje, chlebek ładnie przyrumieni się na bokach, a skórka będzie chrupiąca.