Wykonanie

Bułeczki tylko dla miłośników
mąki gryczanej. Jest ona bardzo specyficzna, nie wszyscy ją lubią - ma ciemną barwę i mocny zapach, a bułeczkom nadaje kwaśnego posmaku. Smakują jak z dodatkiem
kaszy gryczanej ;-). Autorka przepisu piekła je posypane posiekanymi
orzechami włoskimi i według niej najlepiej smakują do gorącej kartoflanki...Składniki na 16 - 18
bułek:7 g suchych
drożdży lub 14 g
drożdży świeżych1/4 szklanki letniej
wody2 łyżki melasy2 łyżki
cukru2 szklanki (500 ml)
maślanki, lekko podgrzanej1/4 szklanki
masła, roztopionego1,5 szklanki
mąki gryczanej4 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
soliDo posmarowania:1
jajko roztrzepane z 2 łyżkami
mlekanasiona do posypania
Mąkę wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną
mąką, krótko wyrobić i podzielić na 16 - 18 równych części. Ukształtować bułeczki.Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed włożeniem do piekarnika posmarować
jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami
mleka i posypać nasionami.Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).


Źródło przepisu - Beatrice Ojakangas "
Chleb. Pieczemy w domu."