Wykonanie
Focaccia to rodzaj włoskiego
pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez
sera i
sosu pomidorowego, same ciasto). Każdy region Włoch może się poszczycić inną jego odmianą, od suchego, polanego
oliwą ciasta do pulchnego z
suszonymi pomidorami i
oliwkami. Zazwyczaj podawana jest na ciepło, przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek (za Wikipedią). Polecam!Składniki na ciasto:350 g
mąki pszennej chlebowejpół łyżeczki
soli7 g
drożdży suchych lub 14 g
drożdży świeżych210 ml letniej
wody1 łyżka
oliwy z oliwekNa wierzch (dowolnie):świeże
zioła,
oliwkicebulasól morskapieprzMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając
oliwę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 godziny).Po godzinie ponownie zagnieść, przez chwilę. Rozwałkować na średnicę około 25 cm. Wyłożyć na blachę oprószoną
mąką i odstawić na 20 - 40 minut do napuszenia (powinno ponownie podwoić objętość). Po tym czasie kciukiem zrobić mocne wgłębienia w cieście, odstawić na 10 minut.Ciasto delikatnie spryskać
oliwą, wyłożyć
oliwki,
cebulę,
zioła, itp.Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Lekko ostudzić na kratce i podawać ciepłą.Smacznego :-).
Z przepisu Jennie Shapter.