Wykonanie
Słodki bałagan z Eton :-). Ten bałagan stanowią pokruszone
bezy,
bita śmietana i
truskawki w kawałkach. Nie ma lepszego deseru na lato niż ten! Warto spróbować z każdymi
owocami, szczególnie polecam
jagody, mniam mniam... Korzystałam z przepisu Nigelli, choć proporcje nie są najważniejsze, wszystko po prostu mieszacie zgodnie ze swoimi preferencjami. Polecam :-).Składniki:4 szklanki
truskawek2 łyżeczki drobnego
cukru lub
cukru z
wanilią lub
cukru pudru2 łyżeczki soku z
granatów (zamiast można użyć
octu balsamicznego lub pominąć)2 szklanki
śmietany kremówki 30% lub 36%kilka większych bez
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki, zasypać
cukrem, następnie dodać sok z
granatów, odstawić (sok z
granatów nie jest konieczny, można
truskawki trochę rozgnieść widelcem, by puściły trochę własnego soku).Kremówkę ubić (bez
cukru), do gęstości, nie do sztywności.
Bezy pokruszyć na większe kawałki. Dodać do ubitej
śmietany i wymieszać. Dodać również większość
truskawek, zostawiając trochę do dekoracji. Nakładać do pucharków i podawać.Smacznego :-).