Wykonanie
Ten deser to wspomnienie z dzieciństwa. Będąc małą dziewczynką często spędzałam ferie zimowe u mojej Cioci, która jednocześnie była moją Chrzestną. Pamiętam, że zabierała mnie do
cukierni, a ja zawsze wybierałam ten sam przysmak: mus
truskawkowy przekładany
bitą śmietaną, z
galaretką na wierzchu. Moi rodzice twierdzą, że zawsze od cioci wracałam nieco pulchniejsza, ale ja tego nie pamietam :DSkładniki na 4 porcje:1 kg
truskawek mrożonych lub świeżych (w sezonie)500 ml
śmietany kremówki 30 lub 36 %3-4 łyżki
cukru kryształu2 łyżki ekstraktu
waniliowego3-4 łyżeczki
cukru pudru1
galaretka ulubionego smaku (ja użyłam
galaretki, która została mi z przygotowania pasiastych
serc)
Galaretkę rozpuścić w dwóch szklankach gorącej
wody, wystudzić. Przelać do płaskiego naczynia i odstawić do stężenia. Pokroić na mniejsze kawałki.Rozmrożone
truskawki zmiksować z
cukrem kryształem za pomocą blendera na gładki mus. Wmieszać ekstrakt
waniliowy.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder.Układać warstwami zaczynając od
truskawek i kończąc na
bitej śmietanie. Wierzch ozdobić
galaretką. Przed podaniem schłodzić w lodówce.Życzę smacznego!