ßßß Cookit - przepis na Dżem jagodowy z truskawkami

Dżem jagodowy z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Kończą się powoli polskie truskawki, zaczynają się w lasach jagody... Mają one więcej pektyny i mniej wody niż truskawki, warto te owoce połączyć razem. W dowolnych proporcjach, jak lubicie lub jakich owoców macie więcej. Chociaż mały kubeczek jagód dodany na 1 kg truskawek uszlachetni Wasz dżem, doda mu smaku i pięknego kolorytu :-).
Składniki na około 2 słoiczki:
700 g jagód
300 g truskawek
300 g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
sok z połowy cytryny
1 - 2 łyżeczki masła (niekoniecznie, by nie podczas smażenia nie powstawała piana)
Jagody opłukać, truskawki odszypułkować, umyć, wrzucić do garnka z grubszym dnem razem z pozostałymi składnikami. Postawić na palnik, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.
Gotować przez kilka godzin, na małej mocy palnika, bez pokrywki, aż owoce zaczną się rozpadać a woda odparuje na tyle, że konfitura będzie miała odpowiednią konsystencję. Najkorzystniej gotowanie konfitury rozłożyć na 3 dni, np. po 1 godzinie dziennie.
Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.
Pasteryzacja:
Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.
* Jeśli chcemy otrzymać większą ilość dżemu i w krótszym czasie, wystarczy po niedługim gotowaniu dodać pektyny; jest to naturalna substancja, która zagęszcza dżemy (używamy jej wedle instrukcji na opakowaniu).
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/dzem-jagodowy-z-truskawkami