Wykonanie

Kończą się powoli polskie
truskawki, zaczynają się w lasach
jagody... Mają one więcej pektyny i mniej
wody niż
truskawki, warto te
owoce połączyć razem. W dowolnych proporcjach, jak lubicie lub jakich
owoców macie więcej. Chociaż mały kubeczek
jagód dodany na 1 kg
truskawek uszlachetni Wasz
dżem,
doda mu smaku i pięknego kolorytu :-).Składniki na około 2 słoiczki:700 g
jagód300 g
truskawek300 g
cukru1 łyżeczka otartej
skórki z cytrynysok z połowy
cytryny1 - 2 łyżeczki
masła (niekoniecznie, by nie podczas smażenia nie powstawała piana)
Jagody opłukać,
truskawki odszypułkować, umyć, wrzucić do garnka z grubszym dnem razem z pozostałymi składnikami. Postawić na palnik, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.Gotować przez kilka godzin, na małej mocy palnika, bez pokrywki, aż
owoce zaczną się rozpadać a
woda odparuje na tyle, że
konfitura będzie miała odpowiednią konsystencję. Najkorzystniej gotowanie
konfitury rozłożyć na 3 dni, np. po 1 godzinie dziennie.Jak sprawdzić, czy
dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego
dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.Słoiki wyparzyć (wrzącą
wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać
dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.Pasteryzacja:Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej
wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna
woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.* Jeśli chcemy otrzymać większą ilość
dżemu i w krótszym czasie, wystarczy po niedługim gotowaniu dodać pektyny; jest to naturalna substancja, która zagęszcza
dżemy (używamy jej wedle instrukcji na opakowaniu).Smacznego :-).