ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Tym razem w słoiku zamknęłam truskawki. Pozwolą przetrwać do następnego truskawkowego sezonu. Oczywiście, są te z supermarketów sprzedawane w małych koszyczkach po kosmicznej cenie i w megawielkich rozmiarach, ale... po co? Chcę pamiętać smak prawdziwych truskawek, letnich, słonecznych, pochłanianych na parapecie.
W sklepach są i dżemy, ale swój to swój. Tym bardziej że jego robienie sprowadza się do wrzucenia wszystkich składników do garnka i sprawdzaniu co pół godziny, czy dżem ma już taką konsystencję, jaką się chce.
A dżem? Dżem już jest jedzony na śniadania z białym serem i grzankami :)
Składniki:
2 kg truskawek
600 g cukru
pół szklanki wody
sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Truskawki dobrze umyć i odkroić szypułki. Wrzucić do garnka, przysypać cukrem, dolać sok z cytryny i wodę. Tak jak w poprzednim przepisie: gotować na małym ogniu, bez przykrycia, aż do uzyskania dżemu. Tylko tyle.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/dzem-truskawkowy.html