Wykonanie

Tym razem w słoiku zamknęłam
truskawki. Pozwolą przetrwać do następnego
truskawkowego sezonu. Oczywiście, są te z supermarketów sprzedawane w małych koszyczkach po kosmicznej cenie i w megawielkich rozmiarach, ale... po co? Chcę pamiętać smak prawdziwych
truskawek, letnich,
słonecznych, pochłanianych na parapecie.W sklepach są i
dżemy, ale swój to swój. Tym bardziej że jego robienie sprowadza się do wrzucenia wszystkich składników do garnka i sprawdzaniu co pół godziny, czy
dżem ma już taką konsystencję, jaką się chce.A dżem?
Dżem już jest jedzony na śniadania z
białym serem i grzankami :)Składniki:2 kg
truskawek600 g
cukrupół szklanki
wodysok z jednej
cytrynyPrzygotowanie:
Truskawki dobrze umyć i odkroić szypułki. Wrzucić do garnka, przysypać
cukrem, dolać
sok z cytryny i
wodę. Tak jak w poprzednim przepisie: gotować na małym ogniu, bez przykrycia, aż do uzyskania
dżemu. Tylko tyle.