ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

nazwa

Wykonanie

To (chyba, ale nie na pewno ) ostatni post truskawkowy :)
Składniki :
2 kg truskawek
4 duże jabłka
4 szklanki cukru, jeśli mało słodkie dodać więcej
sok z dwóch cytryn
Przygotowanie :
Truskawki umyć i osączyć, jabłka obrać ze skórki - pokroić drobno i gotować je na wolnym ogniu do miękkości, dodać odrobinę wody by nie przypalić (przykryć garnek pokrywką)
Teraz truskawki pokroić dość drobno i dodać do upróżonych jabłek, ugnieść wszystko, wymieszać, dodać cukier i połączyć energicznie wszystkie składniki
Gotować na słabym ogniu dość często mieszając, dodać sok z cytryny, dżem nie straci wtedy tak szybko koloru
Mój dżem próżyłam około godziny, do końca nie był bardzo gęsty, ale to mi nie przeszkadzało, najważniejsze, że był bez żadnych dodatków. Po przełożeniu do czystych, suchych słoiczków dla pewności pasteryzowałam około 10 min. od momentu zawrzenia wody w garnku.
Będzie świetny do przełożenia ciast lub do posmarowania białego sera na śniadanie :)
Dżem gotowałam w garnku z grubym dnem.
Dżem można też przygotować z Żelfixem lub cukrem Żelującym.
Postępować według wskazówek na opakowaniu.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/06/dzem-truskawkowy.html