Wykonanie

To (chyba, ale nie na pewno ) ostatni post
truskawkowy :)Składniki :2 kg
truskawek4 duże
jabłka4 szklanki
cukru, jeśli mało słodkie dodać więcejsok z dwóch
cytryn
Przygotowanie :
Truskawki umyć i osączyć,
jabłka obrać ze skórki - pokroić drobno i gotować je na wolnym ogniu do miękkości, dodać odrobinę
wody by nie przypalić (przykryć garnek pokrywką)Teraz
truskawki pokroić dość drobno i dodać do upróżonych
jabłek, ugnieść wszystko, wymieszać, dodać
cukier i połączyć energicznie wszystkie składnikiGotować na słabym ogniu dość często mieszając, dodać
sok z cytryny,
dżem nie straci wtedy tak szybko koloruMój
dżem próżyłam około godziny, do końca nie był bardzo gęsty, ale to mi nie przeszkadzało, najważniejsze, że był bez żadnych dodatków. Po przełożeniu do czystych, suchych słoiczków dla pewności pasteryzowałam około 10 min. od momentu zawrzenia
wody w garnku.Będzie świetny do przełożenia ciast lub do posmarowania
białego sera na śniadanie :)
Dżem gotowałam w garnku z grubym dnem.
Dżem można też przygotować z Żelfixem lub
cukrem Żelującym.Postępować według wskazówek na opakowaniu.
