ßßß Cookit - przepis na Dżem z truskawek i biadolenie

Dżem z truskawek i biadolenie

nazwa

Wykonanie

Z rzeczy "przyziemnych" to czeka mnie obrona...eh żeby tak mi się chciało uczyć jak gotować!
A ja już żyję wakacjami.
Myślę co i jak zrobię.
Planuję wszystko z najmniejszymi szczegółami.
Robię w myślach listę rzeczy do zabrania oraz listę rzeczy jeszcze do kupienia przed wyjazdem.
Lubię to <3
Obliczam, obmyślam i cieszę się po cichu :)
To mi poprawia humor :) znacznie!
Część zakupów poczyniłam dziś z mamą. Piękne baleriny, kolorowe adidasy, dwie bluzeczki <3
Z wszystkiego jestem zadowolona na 100%.
Tylko ten egzamin...ta myśl zatruwa mi sen :)
Dżem z truskawek - no bo jak miałoby go nie być?
Wszechobecne truskawki aż się proszą, aby jakoś zachomikować je na później :)
Ja mimo iż truskawek jeść nie mogę, to czasem skubnę odrobinę z czystego obżarstwa, modląc się aby się nie pochorować...
Dżem robiła moja mama - na szybkiego. Za to ja dzielnie towarzyszyłam, podjadałam i robiłam zdjęcia :)
Składniki:
1 kg truskawek
1 opakowanie żelfixu do dżemu
0,5 kg cukru
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Truskawki myję, usuwam ogonki i wrzucam do garnka. W przypadku większych sztuk kroję na pół. Zaczynam gotować. Gdy truskawki lekko puszczą sok zasypuję całość cukrem i dosypuję żelfix. Wyciskam sok z cytryny i dodaję do owoców. Mieszam i gotuję dżem przez około godzinę. Przelewam do czystych, wyparzonych słoików i porządnie zakręcam. Gotowe!. Jeśli ktoś nie lubi dużych owoców w dżemie, może je zwyczajnie zblendować przed lub po gotowaniu.
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2013/07/dzem-z-truskawek-i-biadolenie.html