Wykonanie
Ten
dżem robiony jest w mojej rodzinie od lat. Pamiętam jak robiła go moja babcia,
potem mama a teraz robię ja. Uwielbiam jego smak, zresztą
dżem truskawkowy lubię najbardziej ze wszystkich smaków domowych
przetworów. Ten przepis ma w sobie dwa wielkie plusy, jeden to pyszny
dżem a drugi to pyszny sok. I takim sposobem mamy zapasy na zimę. Warto kupić kilka kilogramów
truskawek i zrobić taki dżemik. Za oknem nareszcie słoneczko dzisiaj, więc życzę wam miłego dnia. Zostawiam przepis i zmykam do pracy.Zapraszam :-)Składniki:- 4 kg
truskawek- 500 g
cukru- sok z 1
cytryny- 100 g
cukru dodatkowo do sokuWykonanie:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy najpierw połowę
cukru i zagotowujemy. Jak
truskawki puszczą sok to łyżką (taką dużą do zupy) odlewamy go do innego garnka. Z 4 kg
truskawek odlałam 1 litr soku.Po odlaniu soku dodajemy do
truskawek resztę
cukru i gotujemy
dżem na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, tak długo, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy
sok z cytryny. U mnie czas gotowania to tak około 4 godzin. Gorący
dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy na kilka minut do góry dnem.Pozostały sok zagotowujemy, dodajemy jeszcze 100 g
cukru i przelewamy gorący do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na kilka minut do góry dnem.Oczywiście można dać do
dżemu więcej
cukru, to zależy od tego jak bardzo lubicie słodkie
dżemy.