ßßß
Ten dżem robiony jest w mojej rodzinie od lat. Pamiętam jak robiła go moja babcia, potem mama a teraz robię ja. Uwielbiam jego smak, zresztą dżem truskawkowy lubię najbardziej ze wszystkich smaków domowych przetworów. Ten przepis ma w sobie dwa wielkie plusy, jeden to pyszny dżem a drugi to pyszny sok. I takim sposobem mamy zapasy na zimę. Warto kupić kilka kilogramów truskawek i zrobić taki dżemik. Za oknem nareszcie słoneczko dzisiaj, więc życzę wam miłego dnia. Zostawiam przepis i zmykam do pracy.Zapraszam :-)Składniki:- 4 kg truskawek- 500 g cukru- sok z 1 cytryny- 100 g cukru dodatkowo do sokuWykonanie:Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy najpierw połowę cukru i zagotowujemy. Jak truskawki puszczą sok to łyżką (taką dużą do zupy) odlewamy go do innego garnka. Z 4 kg truskawek odlałam 1 litr soku.Po odlaniu soku dodajemy do truskawek resztę cukru i gotujemy dżem na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, tak długo, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. U mnie czas gotowania to tak około 4 godzin. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy na kilka minut do góry dnem.Pozostały sok zagotowujemy, dodajemy jeszcze 100 g cukru i przelewamy gorący do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na kilka minut do góry dnem.Oczywiście można dać do dżemu więcej cukru, to zależy od tego jak bardzo lubicie słodkie dżemy.