ßßß
*zdjęcie robione, gdy dżem był jeszcze ciepły, w miarę stygnięcia jeszcze trochę zgęstniał :)Potrzebujemy:1 kg truskawek300 g cukrunasionka z 1 laski wanilii (jeśli nie macie, możecie pominąć)1 łyżeczka skórki startej z cytryny2 łyżki soku wyciśniętego z cytrynyTruskawki myjemy, usuwamy szypułki. Wszystkie składniki wkładamy do garnka z grubym dnem (wtedy nie będzie się nic przypalać).Stawiamy na palniku i gotujemy do wrzenia cały czas mieszając.Zmniejszamy ogień na mały i gotujemy kilka godzin. Truskawki powinny się rozpadać, a dżem zgęstnieje.Jeżeli chcemy mieć pewność, że jest już gotowy, możemy zrobić test : do zamrażarki wstawiamy talerzyk, czekamy aż się zmrozi. Na zamrożony talerzyk wylewamy łyżkę dżemu, jeśli na wierzchu zrobi się skórka, która się marszczy przy dotyku - dżem jest gotowy.Dżem najlepiej gotować przez kilka dni, np godzinę dziennie przez trzy dni.*jest też inny sposób - przygotowane truskawki (umyte i bez szypułek) zasypujemy cukrem i odstawiamy na trzy godziny. Po tym czasie odlewamy powstały sok i dalej postępujemy jak w przepisie wyżej. Dzięki temu dżem szybciej gęstnieje. Nie próbowałam tej opcji, ale na pewno spróbuję.Słoiki wyparzyć (wodą 100 stopni C lub w piekarniku), dżem przełożyć do słoików, odstawić na kilka godzin dnem do góry. Gotowe. Smacznego :)