ßßß
 
            
         Składniki:ok. 1 kg truskawek6 łyżek cukru1 cytryna
Składniki:ok. 1 kg truskawek6 łyżek cukru1 cytryna Wykonanie:Truskawki płuczemy pod zimną wodą (nie obieramy na początku), odcedzamy,Po przepłukaniu usuwamy szypułki, ja po prostu odcinam.Truskawki kroimy na połowę, większe na 4 części.Zasypujemy cukrem, czekamy aż puszczą sok trwa to około ok 1,5 do 2 godzin.Po tym czasie wstawiamy na gaz.Cytrynę myjemy, wyparzamy, osuszamy, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do truskawek.Cytrynę przecinamy na połowę wyciskamy sok, wlewamy do truskawek.Gotujemy na wolnym ogniu, łopatką truskawki rozdrabniamy, jeśli wolicie w dżemie kawałki owoców pozostawiamy kilka większych;)Podgrzewamy na wolnym ogniu około godziny, w międzyczasie usuwamy powstałą piane.Gdy dżem uzyska odpowiednią dla nas konsystencje( mój jest gęsty, jeśli wolicie rzadki skracacie czas gotowania) przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.Dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem.Pozostawiamy tak do ostygnięcia.
Wykonanie:Truskawki płuczemy pod zimną wodą (nie obieramy na początku), odcedzamy,Po przepłukaniu usuwamy szypułki, ja po prostu odcinam.Truskawki kroimy na połowę, większe na 4 części.Zasypujemy cukrem, czekamy aż puszczą sok trwa to około ok 1,5 do 2 godzin.Po tym czasie wstawiamy na gaz.Cytrynę myjemy, wyparzamy, osuszamy, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do truskawek.Cytrynę przecinamy na połowę wyciskamy sok, wlewamy do truskawek.Gotujemy na wolnym ogniu, łopatką truskawki rozdrabniamy, jeśli wolicie w dżemie kawałki owoców pozostawiamy kilka większych;)Podgrzewamy na wolnym ogniu około godziny, w międzyczasie usuwamy powstałą piane.Gdy dżem uzyska odpowiednią dla nas konsystencje( mój jest gęsty, jeśli wolicie rzadki skracacie czas gotowania) przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.Dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem.Pozostawiamy tak do ostygnięcia. Smacznego!
Smacznego!