Wykonanie
Do
dżemu zabierałam się od jakiegoś czasu, zwykle przeszkadzał mi brak czasu, teraz mam go sporo więc kulinarnie udzielam się intensywnie;) Do zrobienia
dżemu nie użyłam
cukru żelującego,po prostu zwykły
cukier plus
cytryna. Wyszło smacznie i zdrowo;)
Składniki:ok. 1 kg
truskawek6 łyżek
cukru1
cytrynaWykonanie:
Truskawki płuczemy pod zimną
wodą (nie obieramy na początku), odcedzamy,Po przepłukaniu usuwamy szypułki, ja po prostu odcinam.
Truskawki kroimy na połowę, większe na 4 części.Zasypujemy
cukrem, czekamy aż puszczą sok trwa to około ok 1,5 do 2 godzin.Po tym czasie wstawiamy na gaz.
Cytrynę myjemy, wyparzamy, osuszamy, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do
truskawek.
Cytrynę przecinamy na połowę wyciskamy sok, wlewamy do
truskawek.Gotujemy na wolnym ogniu,
łopatką truskawki rozdrabniamy, jeśli wolicie w
dżemie kawałki
owoców pozostawiamy kilka większych;)Podgrzewamy na wolnym ogniu około godziny, w międzyczasie usuwamy powstałą piane.Gdy
dżem uzyska odpowiednią dla nas konsystencje( mój jest gęsty, jeśli wolicie rzadki skracacie czas gotowania) przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.Dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem.Pozostawiamy tak do ostygnięcia.
Smacznego!