ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Do dżemu zabierałam się od jakiegoś czasu, zwykle przeszkadzał mi brak czasu, teraz mam go sporo więc kulinarnie udzielam się intensywnie;) Do zrobienia dżemu nie użyłam cukru żelującego,po prostu zwykły cukier plus cytryna. Wyszło smacznie i zdrowo;)
Składniki:
ok. 1 kg truskawek
6 łyżek cukru
1 cytryna
Wykonanie:
Truskawki płuczemy pod zimną wodą (nie obieramy na początku), odcedzamy,
Po przepłukaniu usuwamy szypułki, ja po prostu odcinam.Truskawki kroimy na połowę, większe na 4 części.
Zasypujemy cukrem, czekamy aż puszczą sok trwa to około ok 1,5 do 2 godzin.
Po tym czasie wstawiamy na gaz.
Cytrynę myjemy, wyparzamy, osuszamy, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do truskawek.
Cytrynę przecinamy na połowę wyciskamy sok, wlewamy do truskawek.
Gotujemy na wolnym ogniu, łopatką truskawki rozdrabniamy, jeśli wolicie w dżemie kawałki owoców pozostawiamy kilka większych;)
Podgrzewamy na wolnym ogniu około godziny, w międzyczasie usuwamy powstałą piane.
Gdy dżem uzyska odpowiednią dla nas konsystencje( mój jest gęsty, jeśli wolicie rzadki skracacie czas gotowania) przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.
Dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem.
Pozostawiamy tak do ostygnięcia.
Smacznego!
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2013/07/dzem-truskawkowy.html