Wykonanie
Prowadzenie bloga motywuje mnie do eksperymentowania :) Dotychczas robiąc
dżem z
truskawek dodawałam jakiś środek żelujący. W tym roku moim celem było przygotowanie zapasu przepysznych
konfitur. Cel zrealizowałam z dodatkowym akcentem - różnorodności smaków :) Dziś aromatycznym
truskawkom towarzyszy słodko pachnąca
wanilia :) Inspiracja

Składniki:3 kg
truskawek900 g
cukru2 łyżeczki pasty waniliowej lub nasionka z 2
lasek wanilii1 łyżka otartej
skórki z cytrynysok z 1/2
cytryny2 łyżeczki
masłaSposób przygotowania:
Truskawki odszypułkuj, umyj i wrzuć do garnka. Zasyp
cukrem i pozostaw na noc. Po tym czasie odlej sok, zagotuj go i wlej gorący rozlej do butelek - otrzymujesz w ten sposób wspaniały
sok truskawkowy :)
Truskawki wymieszaj z pozostałymi składnikami. Postaw na palnik i doprowadź do wrzenia często mieszając. Gotuj godzinę bez pokrywki. Zostaw do ostygnięcia. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj godzinę. Pozostaw do ostygnięcia. Cały proces powtórz -
truskawki powinny się rozpadać, a
konfitura powinna otrzymać już właściwą konsystencję. Gorącą
konfiturę przełóż do przygotowanych wcześniej słoików i odwróć do góry dnem.