ßßß
Składniki:3 kg truskawek900 g cukru2 łyżeczki pasty waniliowej lub nasionka z 2 lasek wanilii1 łyżka otartej skórki z cytrynysok z 1/2 cytryny2 łyżeczki masłaSposób przygotowania:Truskawki odszypułkuj, umyj i wrzuć do garnka. Zasyp cukrem i pozostaw na noc. Po tym czasie odlej sok, zagotuj go i wlej gorący rozlej do butelek - otrzymujesz w ten sposób wspaniały sok truskawkowy :)Truskawki wymieszaj z pozostałymi składnikami. Postaw na palnik i doprowadź do wrzenia często mieszając. Gotuj godzinę bez pokrywki. Zostaw do ostygnięcia. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj godzinę. Pozostaw do ostygnięcia. Cały proces powtórz - truskawki powinny się rozpadać, a konfitura powinna otrzymać już właściwą konsystencję. Gorącą konfiturę przełóż do przygotowanych wcześniej słoików i odwróć do góry dnem.