Wykonanie
Przepis prosty jak drut: wrzucić wszystko do garnka, zagotować, poczekać, aż
dżem sam się
zrobi.
Potem już można pakować do słoików. Zakręcić, opisać, nakleić nalepkę. A to, co zostanie na dnie garnka wyjeść łyżką :) O ile nie będzie się miało tyle zawziętości co ja, wydłubując ostatnie ślady
dżemu z dna - żeby w słoiku było jak najwięcej.Składniki:1 kg
jagód300 g
cukru4 łyżki
wodysok z 1
cytrynyPrzygotowanie:1. Do garnka włożyć
jagody i
cukier, dodać
wodę i
sok z cytryny. Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia, mieszając aż
cukier się rozpuści.2. Zwiększyć ogień na duzy i gotować przez 10-20 minut, aż
dżem osiągnie temperaturę krzepnięcia.
Dżem nie będzie gesty.3. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut. Przełożyć
dżem do gorących, wyparzonych słoików i zamknąć je. Zapasteryzować.