Wykonanie
Desery na depresjęDesery na depresję to kolejna odsłona Kryzysowej Książki Kucharskiej. Tym razem skupiam się na deserach, które w czasie depresji ekonomicznej pozwolą nam osłodzić trochę życie. Przepisy
będę umieszczał trochę rzadziej, bo co za dużo to nie zdrowo :), ale zachęcam do regularnego sprawdzania.StronyO MNIEKONTAKTMEDIA O MNIEDRUGI BLOGwtorek, 24 czerwca 2014Chabry to, niegdyś pospolity, ostatnio mniej, polny chwast o wyróżniającym się na tle zboża kolorze. Barwniki w nich zawarte udzielają się tak bardzo, że barwią nam płyny, niestety nie w takim stopniu jak byśmy tego chcieli, no ale zawsze. O trudności odwzorowania takiego koloru za pomocą naturalnych składników przekonali się już producenci słynnych gumowych miśków. W każdym razie kolor też ciekawy, który można trochę poprawić innymi zdobyczami. Ja użyłem chabrów,
płatków róży i
jagód które znalazłem wracając z mistrzostw grillowania, o których pisałem tutaj :)Składniki:- 0,5 l
wody- 2 garście kwiatostanów chabrowych- kilka
płatków dzikiej róży- łyżka
jagód- pół
cytryny-
cukierWykonanie:Wszystkie kwiaty gotujemy w wodzie. Dodajemy rozdrobnione
jagody. Studzimy, wyciskamy
sok z cytryny i słodzimy do smaku. Przelewamy przez sito i przelewamy do jakiejś poręcznej butelki, która nam się przyda podczas wędrówek :)
Organizator: Katarzyna