Wykonanie

Najlepszy oczywiście domowy :-).
Dżemy truskawkowe przygotowujemy, kiedy cena na
truskawki jest niska, lub kiedy
truskawki się już kończą - wtedy są najbardziej aromatyczne. Do domowego
dżemu nie używamy środków żelujących. Starym, domowym sposobem
dżem gotujemy/smażymy przez kilka dni, np. po godzinę dziennie. Wtedy
woda odparuje,
dżem będzie gęsty i mocno skoncentrowany.
Truskawki są
owocami, które ciemnieją po obróbce termicznej, mimo dodatku
soku z cytryny - jest to proces całkowicie naturalny. Polecam również
dżem z
rabarbaru i
truskawek .W najbliższym czasie
będę na blogu trochę rzadziej niż dotychczas, kończę pisać kolejną książkę kulinarną :-). W przyszłym tygodniu zaplanowałam dla Was konkurs na blogu, byście byli zajęci pieczeniem i nie zauważyli mojej (niedługiej) nieobecności ;-).Składniki na około 1 , 5 słoiczka:1 kg
truskawek300 g
cukru1 - 2 łyżeczki pasty waniliowej lub nasionka z 1
laski wanilii1 łyżeczka otartej
skórki z cytryny2 łyżki
soku z cytryny1 - 2 łyżeczki
masła (niekoniecznie, by nie podczas smażenia nie powstawała piana)
Truskawki odszypułkować, umyć, wrzucić do garnka z grubszym dnem razem z pozostałymi składnikami. Postawić na palnik, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.Gotować przez kilka godzin, na małej mocy palnika, bez pokrywki, aż
truskawki zaczną się rozpadać a
woda odparuje na tyle, że
konfitura będzie miała odpowiednią konsystencję. Najkorzystniej gotowanie
konfitury rozłożyć na 3 dni, np. po 1 godzinie dziennie.Jak sprawdzić, czy
dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego
dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.Słoiki wyparzyć (wrzącą
wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać
dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.Pasteryzacja:Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej
wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna
woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.* Jeśli chcemy otrzymać większą ilość
dżemu i w krótszym czasie, wystarczy po niedługim gotowaniu dodać pektyny; jest to naturalna substancja, która zagęszcza
dżemy (używamy jej wedle instrukcji na opakowaniu).Uwaga: nowym sposobem podanym przez czytelników w komentarzach (dziękuję!) odszypułkowane
truskawki zasypuję
cukrem i odstawiam na 3 godziny. Po tym czasie odcedzam sok i... postępuję dalej jak w powyższym przepisie.
Dżem z mniejszą zawartością soku szybciej robi się gęsty.Smacznego :-).