ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Dżem truskawkowy był obowiązkową pozycją tegorocznych przetworów. Mój Mąż go uwielbia, więc nie mogłam o nim zapomnieć w przygotowaniu zimowych zapasów. Chociaż biorąc pod uwagę tempo w jakim znika z szafki... zastanawiam się, czy dotrwa do połowy wakacji ;). Przepis znalazłam na Moich Wypiekach i zachęcam do skorzystania - jest genialny. Dżem przygotowujemy wyłącznie z naturalnych składników, co czuć w smaku. Jest taki jak trzeba! Mogłabym go jeść bez żadnych dodatków :)
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 300 g cukru,
- nasiona z 1 laski wanilii,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Umieszczamy w garnku wraz z resztą składników. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje, zmniejszamy gaz i gotujemy na małym ogniu przez 3-4 godziny bez przykrycia. Co jakiś czas mieszamy. Autorka podaje, że gotowanie można rozłożyć na 3 dni po 1 godzinie, ale ja wolałam gotować dłużej w ciągu jednego dnia. Gotowy dżem umieszczamy w wyparzonych słoikach, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/07/dzem-truskawkowy.html