Wykonanie

A gdyby tak.. puszyste, delikatne
ciasto drożdżowe nadziać
truskawkami, posypać kruszonką i upiec w formie na muffinki? Najbardziej rozkoszne maślane babeczki ever! Nadzienie można dobierać w zależności od
pory roku.. u mnie dzisiaj były to
truskawki, wczoraj
owoce leśne, jesienią będą to powidła, a zimą
twarożek z kandyzowaną
skórką pomarańczową.. Jeden przepis, tyle możliwości!Składniki na
ciasto drożdżowe (10 babeczek):230 g
mąki pszennej tortowej14 g świeżych
drożdży lub 7 g
drożdży suchych125 ml
mleka (pół szklanki)2 duże
żółtka50 g
cukru50 g
masła, roztopionego16 g
cukru wanilinowego (lub nasionka z 1
laski wanilii)Ponadto:10
truskawek1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania babeczek
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Przygotować formę do muffinek - gniazda wysmarować
masłem i oprószyć
mąką; nadmiar
mąki strzepać.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10 części, każda o wadze około 50 g. Formować okrągłe kulki, lekko spłaszczyć, na środku ułożyć
truskawkę obtoczoną wcześniej w
mące ziemniaczanej i zamknąć wokół niej ciasto. Włożyć do foremki na muffinki, łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).Po wyrośnieciu babeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem wymieszanym z 1 łyżką
mleka i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wyjąć, przestudzić w foremce, następnie na kratce.Kruszonka:50 g
masła60 g
mąki pszennej50 g
cukruW małym garnuszku roztopić
masło. Dodać pozostałe składniki i wymieszać/wyrobić
między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodać łyżkę
mąki więcej.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).



To samo
ciasto drożdżowe upieczone tym razem z dodatkiem suszonych
wiśni w małej keksówce 23 x 10 cm: