Wykonanie

Jagodzianki już są na blogu, teraz
pora na porzeczanki :-). Cała blacha puszystych ślimaczków nadzianych
czarną porzeczką. Kwaśne bułeczki dla osób, które nie przepadają za niedmiernymi słodkościami. Kropką nad 'i' jest kremowa polewa z
serka philadelphia o pięknej różowej barwie i smaku
czarnej porzeczki. Po upieczeniu bułeczki można odrywać od ciasta lub całość kroić jak tradycyjne
ciasto drożdżowe. Pycha!Składniki na
ciasto drożdżowe (blacha 33 x 23 cm)460 g
mąki pszennej tortowej28 g świeżych
drożdży lub 14 g
drożdży suchych250 ml
mleka4 duże
żółtka100 g
cukru100 g
masła, roztopionego16 g
cukru wanilinowego (lub nasionka z 1
laski wanilii)Ponadto:400 g
czarnej porzeczki5 łyżek
cukru (lub więcej)1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania babeczek
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Przygotować formę o wymiarach 33 x 23 cm, wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30 x 25 cm. Równomiernie obsypać
porzeczkami i
cukrem. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Tak przygotowane ciasto pokroić
ostrym nożem (lub przeciągając pod
spodem nitką w 2 cm plastry. Układać na blaszce, w równych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).Po wyrośnieciu bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem wymieszanym z 1 łyżką
mleka. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 35 minut minut lub do wyraźnego zezłocenia ciasta. Wyjąć, wystudzić w foremce.3 łyżki puree z
czarnej porzeczki (wykonanie poniżej)100 g
serka kremowego np. philadelphia4 łyżki
czarnej porzeczki zasypać 1 łyżką
cukru, zagotować, przetrzeć przez sitko by otrzymać puree, wystudzić. Po wystudzeniu zmiksować z kremowym
serkiem.Polewą polać wystudzone bułeczki. Uwaga: jeśli bułeczki nie zostaną podane od razu, lepiej wcześniej przygotować puree, a polewą polać przed podaniem (kolejnego dnia polewa nie wygląda już tak świeżo na bułeczkach).Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
