Wykonanie
Takie rzeczy tylko na Moich Wypiekach!Przygotowany jako prezent na urodziny
Męża, zamiast tradycyjnego
tortu. Bardzo mu smakuje! Jest niebiański, rozpływa się ustach, pachnie
czekoladą, orzeszkami, a karmel się ciągnie.. i jest go bardzo, bardzo dużo..: -).Domowy batonik składa się z 4 warstw: czekoladowej, nugatowej, karmelu z orzeszkami i dodatkowej
czekolady na wierzchu. Nie jest prosty do wykonania i nie dla osób, które raczkują w wypiekach - wymaga umiejętności wykonania nugatu i karmelu, do czego będziemy potrzebować termometru cukierniczego. Samo wykonanie jest również czasochłonne, wymaga cierpliwości i precyzji. Ale efekt wynagradza trud,
mogę Wam to zagwarantować!Składniki na warstwę
czekoladową nr 1:200 g
mlecznej czekoladyCzekoladę roztopić w kąpieli
wodnej (podpowiedź). Przelać do formy o wymiarach 20 x 30 cm (wysmarowanej uprzednio
masłem i wyłożonej folią aluminiową), wyrównać szpatułką by całkowicie i równo przykryć
czekoladą dno formy. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Składniki na warstwę
orzechowego nugatu:1 szklanka
cukru100 ml
miodu70 ml złocistego
syropu (golden
syrupu)pół szklanki
wody (125 ml)2 duże
białka, w temperaturze pokojowej1 szklanka prażonych
solonych orzeszków ziemnychW małym garnuszku z grubszym dnem umieścić
cukier,
miód, golden
syrup i
wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 155ºC ('hard crack').W międzyczasie w misie miksera ubić na sztywno
białka. Kiedy
syrop miodowy osiągnie wymaganą temperaturę, wlewać go na ubite
białka cienkim lecz stałym strumieniem, cały czas miksując. Miksować na prawie najwyższych obrotach miksera przez 10 - 15 minut, aż całość mocno zgęstnieje.Następnie końcówkę miksera wymienić z ubijającej na mieszającą, dodać orzeszki i zmiksować na najniższych obrotach miksera, do połączenia. Gotowy nugat natychmiast przełożyć do przygotowanej formy, na warstwę
czekoladową, następnie dłońmi lekko nasmarowanymi
olejem wyrównać warstwę nugatową. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Składniki na warstwę karmelową z orzeszkami:350 g
cukru1,5 łyżki
miodu100 ml
wody100 g
masła90 ml
śmietany kremowki 36%1,5 szklanki prażonych
solonych orzeszków ziemnychW małym garnuszku z grubszym dnem umieścić
cukier,
miód i
wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 15 minut). Kolor karmelu powinien być
bursztynowo - złoty.Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać
masło i
śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, okoły minuty, mieszając. Ponownie zdjąć z palnika, dodać orzeszki, wymieszać. Masę delikatnie przestudzić (powinna być w dalszym ciągu ciepła, ale już nie wrząca). Przelać na warstwę nugatową, wyrównać, wstawić do lodówki do schłodzenia.Składniki na warstwę
czekoladową nr 2:200 g
mlecznej czekoladyCzekoladę roztopić w kąpieli
wodnej (podpowiedź). Przelać do formy, wyrównać szpatułką by całkowicie i równo przykryć
czekoladą masę karmelową. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Batonik pozostawić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc. Kolejnego dnia kroić i podawać.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).