Wykonanie
Ci co mnie znają widzą, że uwielbiam
lody, to jeden z najlepszych deserów, nie tylko na lato. Odkąd kupiłam maszynkę do
lodów, regularnie przygotowuje je w domu, teraz rzadko zdarza nam się kupić je w sklepie. Korzystam z wielu dostępnych przepisów, ale również staram się tworzyć własne niepowtarzalne smaki.
Lody Snickers nie były planowane. W lodówce leżakował mi jeszcze nugat, z którym nie widziałam co zrobić. Po przygotowaniu batoników Snickers pomyślałam sobie: a gdyby odtworzyć ten smak w lodach? I tak powstały
lody o smaku najpopularniejszego batonika, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ze 100% szczerością
mogę przyznać, że to najlepsze
lody Snickers jakie kiedykolwiek
jadłam i najwierniej przypominające w smaku oryginał! :DSkładniki:Nugat:1
białko60 ml
miodu70 ml
wody1/2 szklanki
cukruspora szczypta cream of
tartarSolony karmel:szklanka
cukru100 ml kremówki 36%80 ml
mleka pełnego60 g
masła1/4 szklanki
wody1 łyżka golden
syrupu1/2 łyżeczki
soli morskiejPozostałe:200 g solonych, prażonych
orzeszków ziemnych200 g
mlecznej czekolady4
jajka500 ml
kremówki 30%, schłodzonej2 łyżki
cukruPrzygotowanie:Przygotowanie nugatu:
Cukier i
miód rozpuścić w wodzie. Postawić na średnim ogniu i nie mieszając, gotować do uzyskania temperatury 160-170 stopni (potrzebny będzie termometr). Karmel powinien
mieć złoto-
bursztynowy kolor. W międzyczasie ubić
białka z dodatkiem cream of
tartar na sztywną pianę. Do gotowej piany wlewać cienkim strumieniem gorący karmel, miksując na średnich obrotach, aż masa stanie się biała. Odstawić do ostudzenia.Przygotowanie karmelu: W rondelku wymieszać
cukier,
wodę i golden
syrup. Rozpuścić składniki i nie mieszając czekać aż karmel osiągnie temperaturę 170 stopni (będzie miał ten sam kolor co karmel do nugatu). Zestawić rondel z ognia, dodać
masło. Wymieszać. Dodać
mleko i kremówkę. Całość ponownie postawić na ogniu i gotować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Dodać
sól morską i ochłodzić do temperatury pokojowej.
Czekoladę posiekać nożem.
Orzechy oddzielić od nadmiaru
soli z dna opakowania i pokruszyć na większe kawałki. Wraz z
czekoladą odłożyć do miseczki.
Żółtka oddzielić od
białek i ubić je mikserem. Do ubitych
żółtek dodać
cukier i miksować aż masa stanie się jasna i puszysta. Do
żółtek dodać nugat i za pomocą miksera połączyć oba składniki.W osobnej misce ubić
białka, które następnie dodać do
żółtek z nugatem. Całość dokładnie połączyć za pomocą łyżki do ciasta, podbierając masę od dołu, tak by nie zniszczyć piany.Schłodzoną w lodówce kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy z
jajek i nugatu. Połączyć całość szpatułką. Kiedy masy będą wymieszane, dodać
orzechy z
czekoladą. Zamieszać delikatnie. Na końcu dodać ostudzony karmel i wymieszać kilka
razy, tak by w
masie pozostały widoczne warstwy.Masę przelać do dużego pojemnika, najlepiej formy do ciasta i szczelnie przykryć (inaczej
lody najdą zapachem zamrażarki). Całość zamrozić przez około dobę.