ßßß Cookit - przepis na Lody Snickers

Lody Snickers

nazwa

Wykonanie

Ci co mnie znają widzą, że uwielbiam lody, to jeden z najlepszych deserów, nie tylko na lato. Odkąd kupiłam maszynkę do lodów, regularnie przygotowuje je w domu, teraz rzadko zdarza nam się kupić je w sklepie. Korzystam z wielu dostępnych przepisów, ale również staram się tworzyć własne niepowtarzalne smaki. Lody Snickers nie były planowane. W lodówce leżakował mi jeszcze nugat, z którym nie widziałam co zrobić. Po przygotowaniu batoników Snickers pomyślałam sobie: a gdyby odtworzyć ten smak w lodach? I tak powstały lody o smaku najpopularniejszego batonika, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ze 100% szczerością mogę przyznać, że to najlepsze lody Snickers jakie kiedykolwiek jadłam i najwierniej przypominające w smaku oryginał! :D
Składniki:
Nugat:
1 białko
60 ml miodu
70 ml wody
1/2 szklanki cukru
spora szczypta cream of tartar
Solony karmel:
szklanka cukru
100 ml kremówki 36%
80 ml mleka pełnego
60 g masła
1/4 szklanki wody
1 łyżka golden syrupu
1/2 łyżeczki soli morskiej
Pozostałe:
200 g solonych, prażonych orzeszków ziemnych
200 g mlecznej czekolady
4 jajka
500 ml kremówki 30%, schłodzonej
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Przygotowanie nugatu: Cukier i miód rozpuścić w wodzie. Postawić na średnim ogniu i nie mieszając, gotować do uzyskania temperatury 160-170 stopni (potrzebny będzie termometr). Karmel powinien mieć złoto-bursztynowy kolor. W międzyczasie ubić białka z dodatkiem cream of tartar na sztywną pianę. Do gotowej piany wlewać cienkim strumieniem gorący karmel, miksując na średnich obrotach, aż masa stanie się biała. Odstawić do ostudzenia.
Przygotowanie karmelu: W rondelku wymieszać cukier, wodę i golden syrup. Rozpuścić składniki i nie mieszając czekać aż karmel osiągnie temperaturę 170 stopni (będzie miał ten sam kolor co karmel do nugatu). Zestawić rondel z ognia, dodać masło. Wymieszać. Dodać mleko i kremówkę. Całość ponownie postawić na ogniu i gotować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Dodać sól morską i ochłodzić do temperatury pokojowej.
Czekoladę posiekać nożem. Orzechy oddzielić od nadmiaru soli z dna opakowania i pokruszyć na większe kawałki. Wraz z czekoladą odłożyć do miseczki.
Żółtka oddzielić od białek i ubić je mikserem. Do ubitych żółtek dodać cukier i miksować aż masa stanie się jasna i puszysta. Do żółtek dodać nugat i za pomocą miksera połączyć oba składniki.
W osobnej misce ubić białka, które następnie dodać do żółtek z nugatem. Całość dokładnie połączyć za pomocą łyżki do ciasta, podbierając masę od dołu, tak by nie zniszczyć piany.
Schłodzoną w lodówce kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy z jajek i nugatu. Połączyć całość szpatułką. Kiedy masy będą wymieszane, dodać orzechy z czekoladą. Zamieszać delikatnie. Na końcu dodać ostudzony karmel i wymieszać kilka razy, tak by w masie pozostały widoczne warstwy.
Masę przelać do dużego pojemnika, najlepiej formy do ciasta i szczelnie przykryć (inaczej lody najdą zapachem zamrażarki). Całość zamrozić przez około dobę.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_91_lody-snickers.html