ßßß Cookit - przepis na Ciasto z malinami na maślance

Ciasto z malinami na maślance

nazwa

Wykonanie

Tak, ciasto z owocami już było, na maślance również. Jednak takich przepisów nigdy nie poddaje się rozważaniu: piec czy nie piec... Szykuje się składniki (które zazwyczaj są w lodówce) i wystarczy znaleźć 10 minut przed obiadem, by przygotować ciasto na podwieczorek lub do kawki dla niespodziewanych gości. Piekłam z mrożonymi malinami, bo nasze w ogródku jeszcze nie dojrzały. I bardzo sobie je chwalę, doskonały placek - tak, placek, bo jest wysokości tarty... ;-).
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
55 g masła
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków + kilka łyżek na oprószenie ciasta
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
1 duże jajko
pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
1 szklanka świeżych malin
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę, sól - przesiać, wymieszać i odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodać wanilię i skórkę z cytryny, zmiksować. Dodać jajko i dokładnie zmiksować. Mąkę i maślankę, na zmianę i powoli dodawać do ubitej masy maślanej, wymieszać szpatułką, tylko do połączenia.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę z ciasta. Na wierzchu rozrzucić maliny. Posypać dodatkowymi łyżkami cukru. Piec w temperaturze 200ºC około 20 - 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone, pozostawić w formie przez 10 minut, potem wyjąć. Oprószyć pudrem, choć niekoniecznie.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z blogu Smitten Kitchen .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-malinami-na-maslance