ßßß Cookit - przepis na Ciasto mocno truflowe (rich truffle mud cake)

Ciasto mocno truflowe (rich truffle mud cake)

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, jakiego słowa użyć na określenie smaku, ale to chyba będzie odpowiednie - ciasto jest boskie. Idealne na ważne chwile, podniosłe uroczystości, czy.. zimowe wieczory we dwoje. Ogromna trufla, która smakuje jak intensywna, czekoladowa trufla i taką też ma teksturę. Rozpływa się w ustach. Ciasto powinno zostać przygotowane dzień wcześniej i podawane schłodzone. Ale co Wam będę pisała.. przecież Wy o truflach wiecie wszystko. Nie zapomnijcie więc upiec na Święta ;-). Aa.. i zapomniałabym.. Jest bardzo sycące. Ile małych trufli jesteście w stanie zjeść? Dwie, kilka..? To ciasto z pewnością wystarczy Wam i Waszym znajomym na kilka dni (jak dobrze, że miałam się z kim podzielić ;-).
Składniki:
6 jajek
pół szklanki (100 g) brązowego cukru
400 g gorzkiej czekolady (u mnie 300 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
250 ml śmietany kremówki 36%
1/3 szklanki (80 ml) Cointreau (zamiast można użyć innego likieru cytrusowego lub nawet rumu)
Czekoladę roztopić w kapieli wodnej. Lekko przestudzić.
Jajka (całe) ubić mikserem z cukrem, przez około 5 minut (mają być gęste i puszyste, mogą nawet potroić swoją objętość). Powoli dodawać czekoladę. Miksować dalej, do połączenia. Używając metalowej łyżki połączyć kremówkę z likierem i wmieszać stopniowo i powoli do naszej masy czekoladowej. Dokładnie połączyć.
Tortownicę 22 cm wyłożyć folią aluminiową, opasając również boki od zewnatrz. Wlać do niej ciasto. Tortownicę umieścić w większym naczyniu, do którego wlać wrzącą wodę sięgającą do połowy wysokości tortownicy. Ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej.
Piec w temperaturze 170ºC przez 30 minut. Po tym czasie przykryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. Nie sprawdzać patyczkiem. Wyjąć, studzić w formie. Umieścić na całą noc w lodówce, dopiero wtedy osiąga odpowiednią strukturę.
Nie polecam pieczenia w tortownicy mniejszej niż 22 cm. Podczas pieczenia ciasto mocno rośnie, by po wystudzeniu opaść. Może również popękać, lecz wszystko wyrówna się podczas studzenia.
Podawać schłodzone, delikatnie oprószone kakao, z malinami i konfiturą malinową.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Chocolate - 70 wicked recipes'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-mocno-truflowe-rich-truffle-mud-cake