ßßß Cookit - przepis na Jak mus to mus . . .

Jak mus to mus . . .

nazwa

Wykonanie

Żarłoczek popedałował w siną dal. A ja miałam 2 dni świętego spokoju - nikt nic nie chciał, nikt nie brzęczał, na obiad mogła być sama sałatka - raj po prostu. W tym raju brakowało mi tylko czegoś słodkiego, ale na to szybko znalazłam radę :) Miałam radochę ja a i dla mojego obieżyświata też coś zostało.
składniki:
1 jajko
80 g cukru brązowego
1 łyżeczka pasty z wanilii albo ziarenka z jednej laski
150 g serka śmietankowego
100 ml śmietanki kremówki
125 kuwertury czekoladowej 52% kakao
5 łyżek likieru Baileys
4 łyżeczki startej czekolady
posypka
sposób przygotowania: Czekoladę połamałam i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Jajko umyłam, sparzyłam, wybiłam do miski. Dodałam cukier, wanilię i ubiłam na puszystą pianę - pod koniec ubijania postawiłam miskę, na kilka chwil, na garnuszek z wrzącą wodą i ubijałam na parze żeby mieć pewność, że cukier całkowicie się rozpuścił. Nie przerywając miksowania dodałam serek i dalej ubijałam przez chwilę. Wlałam płynną czekoladę i likier. Oddzielnie ubiłam śmietankę - wmieszałam ją w masę za pomocą łyżki. Masę przełożyłam do szklaneczek, z tej ilości wyjdzie 4 - 6 porcji. Wierzch posypałam startą drobno czekoladą i posypką cukrową, odstawiłam do lodówki żeby deser stężał i schłodził się dobrze.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/05/jak-mus-to-mus.html