ßßß Cookit - przepis na Tarta czekoladowa z ricottą

Tarta czekoladowa z ricottą

nazwa

Wykonanie

Chociaż do czekoholików nie należę, to jednak postanowiłam uczcić Dzień Czekolady tartą czekoladową z ricottą.
Laikom od razu wyjaśniam, iż ricotta to rodzaj miękkiego niedojrzewającego sera, pochodzącego z Włoch. Produkowany jest z mleka koziego, krowiego lub owczego. Nie jest solony, a konsystencją przypomina twaróg.
Przepis (z moimi znacznymi zmianami) pochodzi z książki pt. "Czekolada. 50 łatwych przepisów", Akademia Barilla, Wyd. Olesiejuk, Chiny 2012, str. 102.
Recenzja tej książki to dobry materiał na osobny post, ale że nie piszę recenzji i raczej nie mam zamiaru tego robić w przyszłości, wspomnę tylko pokrótce, że to książka dla cierpiliwych. Zawiera wiele błędów, być może wynikających z tego, że książka została wydrukowana w Chinach, a może dlatego, że jest tłumaczona z włoskiego. W każdym bądź razie wyraźnie wymaga przeredagowania. Każdy przepis trzeba wypróbować i przerobić po swojemu.
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
Ciasto:
180 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
80 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wymieszać (lub posiekać na stolnicy). Zagnieść ciasto, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu, wyłożyć dno oraz boki formy na wysokość ok. 2 , 5 cm. Nakłuć spód i schować do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.
Warstwa serowa:
250 g ricotty (użyłam już zmielonej o kremowej konsystencji)
45 g masła, rozpuszczonego, ciepłego
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
6 łyżeczek mąki pszennej
Ricottę przetrzeć przez sito (kremowej nie trzeba). Dodać cukier, sól oraz cukier z prawdziwą wanilią i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę oraz ciepłe masło i jeszcze raz wszystko wymieszać.
Gotową masę przełożyć na dno tortownicy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut (u mnie wystarczyło 20 minut z termoobiegiem), aż serek się zetnie. Pozostawić do ostygnięcia.
Warstwa czekoladowa:
170 ml śmietany kremówki
200 g czekolady deserowej (użyłam czekolady deserowej cukierniczej o zawartości kakao 52 % firmy Tablette d'Or)
2 łyżki likieru czekoladowego (opcjonalnie)
Czekoladę połamać na kostki i włożyć do miski. Śmietanę zagotować i wlać na czekoladę. Odstawić na parę minut, a potem dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Wmieszać likier. Zostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wlać do formy na warstwę serową.
Wstawić do lodówki do stężenia. Udekorować według uznania (można posypać wierzch kakao, tartą białą czekoladą lub kawałkami czekolady gorzkiej).
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/04/tarta-czekoladowa-z-ricotta.html