Wykonanie

Chociaż do czekoholików nie należę, to jednak postanowiłam uczcić Dzień
Czekolady tartą
czekoladową z
ricottą.Laikom od razu wyjaśniam, iż
ricotta to rodzaj miękkiego niedojrzewającego
sera, pochodzącego z Włoch. Produkowany jest z
mleka koziego, krowiego lub owczego. Nie jest solony, a konsystencją przypomina
twaróg.Przepis (z moimi znacznymi zmianami) pochodzi z książki pt. "
Czekolada. 50 łatwych przepisów", Akademia Barilla, Wyd. Olesiejuk, Chiny 2012, str. 102.Recenzja tej książki to dobry materiał na osobny post, ale że nie piszę recenzji i raczej nie mam zamiaru tego robić w przyszłości, wspomnę tylko pokrótce, że to książka dla cierpiliwych. Zawiera wiele błędów, być może wynikających z tego, że książka została wydrukowana w Chinach, a może dlatego, że jest tłumaczona z włoskiego. W każdym bądź razie wyraźnie wymaga przeredagowania. Każdy przepis trzeba wypróbować i przerobić po swojemu.Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:Ciasto:180 g
mąki pszennej100 g zimnego
masła80 g
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1
jajkoszczypta
soliWszystkie składniki umieścić w malakserze i wymieszać (lub posiekać na stolnicy). Zagnieść ciasto, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu, wyłożyć dno oraz boki formy na wysokość ok. 2 , 5 cm. Nakłuć spód i schować do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.Warstwa serowa:250 g
ricotty (użyłam już zmielonej o kremowej konsystencji)45 g
masła, rozpuszczonego, ciepłego3 łyżki
cukru1 łyżka
cukru z prawdziwą
waniliąszczypta
soli6 łyżeczek
mąki pszennejRicottę przetrzeć przez sito (kremowej nie trzeba). Dodać
cukier,
sól oraz
cukier z prawdziwą
wanilią i dokładnie wymieszać. Następnie dodać
mąkę oraz ciepłe
masło i jeszcze raz wszystko wymieszać.Gotową masę przełożyć na dno tortownicy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut (u mnie wystarczyło 20 minut z termoobiegiem), aż
serek się zetnie. Pozostawić do ostygnięcia.Warstwa czekoladowa:170 ml
śmietany kremówki200 g
czekolady deserowej (użyłam
czekolady deserowej cukierniczej o zawartości
kakao 52 % firmy Tablette d'Or)2 łyżki
likieru czekoladowego (opcjonalnie)
Czekoladę połamać na kostki i włożyć do miski.
Śmietanę zagotować i wlać na
czekoladę. Odstawić na parę minut, a
potem dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Wmieszać
likier. Zostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wlać do formy na warstwę
serową.Wstawić do lodówki do stężenia. Udekorować według uznania (można posypać wierzch
kakao, tartą
białą czekoladą lub kawałkami
czekolady gorzkiej).Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: