Wykonanie
Przez to cudo chyba zacznę lubić serniki. Poważnie. Zaskoczył mnie tak pozytywnie, że mam ochotę już tylko planować jakie
serowe specjały będą następne :) Przepis zaadaptowany na polskie warunki, bo wątpię, żeby ktoś tu poszukiwał
serka Philadelphia i
śmietanki o 50% zawartości tłuszczu, tak jak wymaga oryginalna receptura... Bałabym się z resztą o smak tak tłustego sernika (przecież i nasze polskie, tradycyjne absolutnie nie należą do dietetycznych). Dodatkowo, muszę przyznać, że
serek Philadelphia do tej
pory nie przekonał mnie do siebie jeśli chodzi o wykorzystanie na słodko. Nie jestem w stanie zaakceptować czegoś tak słonego w słodkim cieście, może kiedyś do tego "dojrzeję" ;) W związku z tyloma wątpliwościami stanęłam przed pytaniem "czy ten sernik ma prawo się udać w
polskich warunkach?" - odpowiedź brzmi TAK! Myślę, że nawet dobrze zrobiło mu odchudzenie, bo w smaku jest doskonały, konsystencja moim zdaniem też jest idealna. Na zewnątrz, przy brzegach mocniej się dopieka, więc można wyczuć, że to sernik, natomiast środek jest cudownie kremowy, do złudzenia przypomina
krem czekoladowy. Każdemu wystarczy kawałek, ponieważ jest niesamowicie syty. Deser bezproblemowo wysuwa się po upieczeniu i wystudzeniu z formy, przez co prezentuje się bardzo elegancko. Równie łatwo jest go pokroić... Po tym wywodzie dodam tylko: zaopatrujcie się w dobry
twaróg sernikowy i do roboty, nie pożałujecie! :)Notka: mój sernik powstał w formie o średnicy 21 cm, z 2/3 podanych składników.Składniki:Spód:85 g roztopionego
masła14
ciastek czekoladowych, dobrze pokruszonych (ok. 140 g; bezglutenowcy używają bezglutenowych lub pomijają robienie
spodu)Masa:900 g
pełnotłustego sera do serników200 g
brązowego cukru4 łyżki
kakao, przesianego2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3 łyżki
likieru kakaowego Tia
Maria (u mnie
likier kokosowy)3 duże
jajka284 ml kwaśnej
śmietany (u mnie 12%)100 g ciemnej
czekolady o smaku
kawowym (u mnie zwykła gorzka 60%)2-3 łyżki
mleka284 ml
śmietanki 30%trochę roztopionego
masła do smarowania formyewentualnie wiórki
czekoladowe - do dekoracjiRozgrzać piekarnik do 180 ºC . Wyłożyć sam spód tortownicy o średnicy 25 cm papierem do pieczenia. Wymieszać dokładnie pokruszone
ciastka z płynnym
masłem, wsypać do formy i dociskać łyżką do jej dna. Włożyć do piekarnika na 10 minut, następnie wyjąć i odłożyć na bok.Podwyższyć temperaturę do 240 ºC . Zmiksować
ser z
cukrem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać
kakao,
wanilię,
likier,
jajka, kwaśną
śmietanę i połowę roztopionej (i lekko przestudzonej)
czekolady - wszystko zmiksować na jednolitą masę. Drugą połowę
czekolady wymieszać z paroma łyżkami
mleka, do uzyskania konsystencji sosu. Odłożyć na bok, do czasu dekorowania sernika.Ręcznik kuchenny namoczyć w małej ilości roztopionego
masła i natrzeć nim boki formy w której znajduje się już spód do sernika. Wlać
serową mieszankę i wygładzić wierzch. Włożyć do piekarnika i piec 10 minut (nadal w 240 ºC), następnie obniżyć temperaturę do 110 ºC i piec jeszcze 25-30 minut (u mnie 35). Masa serowa powinna się ściąć, ale środek gotowego sernika powinien się jeszcze trząść przy poruszaniu formą. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić sernik na 2h do wystudzenia. Po tym czasie włożyć do lodówki.Przed podaniem sernik wyjąć delikatnie z formy (nie powinno być z tym większych problemów). Ubić
śmietanę i wyłożyć na
ser formując delikatne fale. Następnie udekorować sosem
czekoladowym i wiórkami czekoladowymi.Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.bbcgoodfood.com/