Wykonanie

Ciasto, które bardzo rozgrzewa w chłodne dni. Dodatek
imbiru może sprawić cuda... Ciasto szybko się przygotowuje, w piekarniku rośnie jak szalone. Jest miękkie, a smakuje prawie jak piernik!Składniki:150 g
masła150 g golden
syrupu*150 g melasy150 g
mąki pszennej150 g
mąki pszennej razowej4 łyżeczki zmielonego
imbiru1 łyżeczka przypraw korzennych1 łyżeczka
sody oczyszczonej2
jajka, lekko roztrzepane4 łyżki
mlekaNa górę:2 łyżki
dżemu z
moreli125 g kandyzowanych lub
suszonych owoców egzotycznych, pokrojonych w paseczkiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu, przesiać.W małym garnuszku umieścić
masło, golden
syrup i melasę, podgrzać, wymieszać, aż do rozpuszczenia się
masła. Zdjąć z palnika, przestudzić.Do suchych składników stopniowo wlewać zrobioną i przestudzoną mieszanką z
masłem, wbić
jajka,
mleko i zmiksować. Miksować krótko i tylko do połączenia się składników.Przelać do formy o dolnych wymiarach 17 x 7 cm, lub większej, wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką. Piec około 50 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka, ja piekłam 15 minut dłużej) w temperaturze 160ºC. Jeśli zbyt szybko będzie nabierało koloru można przykryć od góry folią aluminiową. Wystudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę.Gotowe ciasto posmarować
dżemem i udekorować paseczkami egzotycznych
owoców.* Można zastąpić płynnym
miodem lub przygotować domowy golden
syrup z domowego przepisu.Uwaga: piekłam w jednorazowych formach aluminiowych, nic się nie przypala - nawet w gazowym piekarniku, a ciasto bardzo łatwo wyjąć z formy i jest mięciutkie; tych foremek nie trzeba wcześniej smarować
masłem i oprószać
mąką pszenną,Smacznego :-).


Źródło przepisu - '200 cakes and bakes'
Sary Lewis.