ßßß Cookit - przepis na Ciasto imbirowe z Jamajki

Ciasto imbirowe z Jamajki

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które bardzo rozgrzewa w chłodne dni. Dodatek imbiru może sprawić cuda... Ciasto szybko się przygotowuje, w piekarniku rośnie jak szalone. Jest miękkie, a smakuje prawie jak piernik!
Składniki:
150 g masła
150 g golden syrupu*
150 g melasy
150 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej razowej
4 łyżeczki zmielonego imbiru
1 łyżeczka przypraw korzennych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka, lekko roztrzepane
4 łyżki mleka
Na górę:
2 łyżki dżemu z moreli
125 g kandyzowanych lub suszonych owoców egzotycznych, pokrojonych w paseczki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu, przesiać.
W małym garnuszku umieścić masło, golden syrup i melasę, podgrzać, wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z palnika, przestudzić.
Do suchych składników stopniowo wlewać zrobioną i przestudzoną mieszanką z masłem, wbić jajka, mleko i zmiksować. Miksować krótko i tylko do połączenia się składników.
Przelać do formy o dolnych wymiarach 17 x 7 cm, lub większej, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec około 50 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka, ja piekłam 15 minut dłużej) w temperaturze 160ºC. Jeśli zbyt szybko będzie nabierało koloru można przykryć od góry folią aluminiową. Wystudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę.
Gotowe ciasto posmarować dżemem i udekorować paseczkami egzotycznych owoców.
* Można zastąpić płynnym miodem lub przygotować domowy golden syrup z domowego przepisu.
Uwaga: piekłam w jednorazowych formach aluminiowych, nic się nie przypala - nawet w gazowym piekarniku, a ciasto bardzo łatwo wyjąć z formy i jest mięciutkie; tych foremek nie trzeba wcześniej smarować masłem i oprószać mąką pszenną,
Smacznego :-).
Źródło przepisu - '200 cakes and bakes' Sary Lewis.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-imbirowe-z-jamajki