ßßß Cookit - przepis na Parkin - piernik z Yorkshire

Parkin - piernik z Yorkshire

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny piernik z Yorkshire, najczęściej spożywany w Bonfire Night (5 listopada), choć znany w całej Wielkiej Brytanii i pieczony przez okrągły rok. Czym się różni od naszych pierników? Jest miękki, bardzo lepki i wilgotny, pieczony z dodatkiem melasy i płatków owsianych. Melasa nadaje mu głębokiego, ciemnego koloru. Po upieczeniu może być długo przechowywany (do 2 tygodni), a niektórzy twierdzą, że im starszy tym lepszy...
Składniki:
225 g masła
1 jajko
3 łyżki mleka
170 g złocistego syropu (golden syrupu)
100 g melasy
85 g jasnego cukru muscovado
100 g średnio zmielonych płatków owsianych*
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki zmielonego imbiru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W niedużym garnuszku umieścić masło, golden syrup, melasę, cukier i podgrzewać, do rozpuszczenia się i połączenia składników, mieszając. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka może pozostać ciepła).
Mąkę, imbir i sodę przesiać, wymieszać z płatkami owsianymi.
Do suchych składników dodać lekko przestudzone masło z syropem i melasą, następnie jajko i mleko. Zmiksować, krótko, tylko do połączenia się składników.
Formę kwadratową o boku 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę piernikową.
Piec w temperaturze 150ºC przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto powinno mieć sprężystą, wypieczoną skórkę. Wystudzić.
Przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.
Smacznego :-).
* Płatki wkładamy do malaksera i mielimy krótko, tylko do zmniejszenia wielkości płatków o połowę.
Przepis z magazynu 'GoodFood' (listopad 2007).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/parkin---piernik-z-yorkshire