Wykonanie

Tradycyjny piernik z Yorkshire, najczęściej spożywany w Bonfire Night (5 listopada), choć znany w całej Wielkiej Brytanii i pieczony przez okrągły rok. Czym się różni od naszych pierników? Jest miękki, bardzo lepki i wilgotny, pieczony z dodatkiem melasy i
płatków owsianych. Melasa nadaje mu głębokiego, ciemnego koloru. Po upieczeniu może być długo przechowywany (do 2 tygodni), a niektórzy twierdzą, że im starszy tym lepszy...Składniki:225 g
masła1
jajko3 łyżki
mleka170 g złocistego
syropu (golden
syrupu)100 g melasy85 g jasnego
cukru muscovado100 g średnio zmielonych
płatków owsianych*250 g
mąki pszennej2 łyżeczki zmielonego
imbiru2 łyżeczki
sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W niedużym garnuszku umieścić
masło, golden
syrup, melasę,
cukier i podgrzewać, do rozpuszczenia się i połączenia składników, mieszając. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka może pozostać ciepła).
Mąkę,
imbir i
sodę przesiać, wymieszać z
płatkami owsianymi.Do suchych składników dodać lekko przestudzone
masło z
syropem i melasą, następnie
jajko i
mleko. Zmiksować, krótko, tylko do połączenia się składników.Formę kwadratową o
boku 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę piernikową.Piec w temperaturze 150ºC przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto powinno
mieć sprężystą, wypieczoną skórkę. Wystudzić.Przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.Smacznego :-).*
Płatki wkładamy do malaksera i mielimy krótko, tylko do zmniejszenia wielkości
płatków o połowę.Przepis z magazynu 'GoodFood' (listopad 2007).