Wykonanie
Ciasto, którę chcę Wam dzisiaj pokazać, jest niesamowite. Jest fenomenalnym połączeniem
rabarbaru i
imbiru w bochenku przypominającym piernik. Niesamowite zestawienie. Do tego jest niezwykle mięciutkie, pulchne i pachnące. Bardzo polecam.

ŹródłoSkładniki:300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
imbiru w proszkuszczypta
soli125 g
masła125 g
cukru trzcinowego125 g złocistego
syropu (golden
syrup,
syropu klonowego lub
miodu)125 g melasy2
jajka50 ml
mleka300 g
rabarbaru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki plus tyle
cukru, by obtoczyć w nim
rabarbar (2-3 łyżki)50 g kandyzowanego
imbiru w cukrze, drobno pokrojonego
Mąkę wymieszać z
sodą,
imbirem i
solą. W garnuszku roztopić
masło, melasę,
cukier i
syrop. Lekko przestudzić, wlać do
mąki i dokładnie wymieszać.
Jajka rozbełtać w miseczce, dodać do masy razem z
mlekiem. Wymieszać. Następnie wmieszać
rabarbar i
imbir kandyzowany. Piekarnik nagrzać do 160 st C. Formę keksową o wymiarach 25x12 cm wysmarować
masłem i wysypać
mąką. Wlać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 1,5 h. Ostudzić w formie.Smacznego:)