ßßß
Tym razem nie ciężkie i nie brownies. Lekkie, delikatne, ale bardzo aromatyczne, zapach pomarańczy jest ekstra mocny. Krótko mówiąc - dla mnie prawie świąteczne. Ciasta wydaje się niedużo przed upieczeniem, ale w piekarniku nadrabia, praktycznie podwajając swoją objętość. Wrócę do przepisu z przyjemnością.Składniki na 10-12 kawałków:150 g masła, o temperaturze pokojowej2 łyżki (30 ml) golden syrupu175 g cukru ciemnego muscovado*150 g mąki pszennejpół łyżeczki sody oczyszczonej25 g kakao2 jajkaskórka otarta z 2 pomarańczy i sok z jednej z nichWszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Przygotować formę o pojemności 900 g (u mnie keksówka o wymiarach dolnych 22 x 10 cm): natłuścić ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Mąkę pszenną, sodę, kakao - przesiać.Masło utrzeć z golden syrupem, najlepiej przy pomocy miksera. Dodać cukier i dokładnie utrzeć, do gładkości.Przesiane suche składniki dodawać do ciasta na zmianę z jajkami (całymi). Czyli do masy maślanej dodać: kilka łyżek mąki, zmiksować, następnie jajko, zmiksować, znów mąkę, itd. do wyczerpania składników.Dodać otartą skórkę z pomarańczy i sok, zmiksować. W tym momencie masa może wyglądać na lekko zwarzoną, ale nie panikować, tak może być.Masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka (patyczek może być z grudkami ciasta).Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku.Smacznego :)* rodzaj użytego cukru naprawdę ma znaczenie dla smaku ciastaPrzepis pochodzi z książki 'Kitchen: Recipes from the Heart of the Home'. Autor: Nigella Lawson.