Wykonanie

Tym razem nie ciężkie i nie brownies. Lekkie, delikatne, ale bardzo aromatyczne, zapach
pomarańczy jest ekstra mocny. Krótko mówiąc - dla mnie prawie świąteczne. Ciasta wydaje się niedużo przed upieczeniem, ale w piekarniku nadrabia, praktycznie podwajając swoją objętość.
Wrócę do przepisu z przyjemnością.Składniki na 10-12 kawałków:150 g
masła, o temperaturze pokojowej2 łyżki (30 ml) golden
syrupu175 g
cukru ciemnego muscovado*150 g
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonej25 g
kakao2
jajkaskórka otarta z 2
pomarańczy i sok z jednej z nichWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Przygotować formę o pojemności 900 g (u mnie keksówka o wymiarach dolnych 22 x 10 cm): natłuścić ją
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną,
sodę,
kakao - przesiać.
Masło utrzeć z golden
syrupem, najlepiej przy pomocy miksera. Dodać
cukier i dokładnie utrzeć, do gładkości.Przesiane suche składniki dodawać do ciasta na zmianę z
jajkami (całymi). Czyli do masy
maślanej dodać: kilka łyżek
mąki, zmiksować, następnie
jajko, zmiksować, znów
mąkę, itd. do wyczerpania składników.Dodać otartą skórkę z
pomarańczy i sok, zmiksować. W tym momencie masa może wyglądać na lekko zwarzoną, ale nie panikować, tak może być.Masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka (patyczek może być z grudkami ciasta).Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku.Smacznego :)* rodzaj użytego
cukru naprawdę ma znaczenie dla smaku ciastaPrzepis pochodzi z książki 'Kitchen: Recipes from the Heart of the Home'. Autor: Nigella Lawson.