ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Tym razem nie ciężkie i nie brownies. Lekkie, delikatne, ale bardzo aromatyczne, zapach pomarańczy jest ekstra mocny. Krótko mówiąc - dla mnie prawie świąteczne. Ciasta wydaje się niedużo przed upieczeniem, ale w piekarniku nadrabia, praktycznie podwajając swoją objętość. Wrócę do przepisu z przyjemnością.
Składniki na 10-12 kawałków:
150 g masła, o temperaturze pokojowej
2 łyżki (30 ml) golden syrupu
175 g cukru ciemnego muscovado*
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
25 g kakao
2 jajka
skórka otarta z 2 pomarańczy i sok z jednej z nich
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotować formę o pojemności 900 g (u mnie keksówka o wymiarach dolnych 22 x 10 cm): natłuścić ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, sodę, kakao - przesiać.
Masło utrzeć z golden syrupem, najlepiej przy pomocy miksera. Dodać cukier i dokładnie utrzeć, do gładkości.
Przesiane suche składniki dodawać do ciasta na zmianę z jajkami (całymi). Czyli do masy maślanej dodać: kilka łyżek mąki, zmiksować, następnie jajko, zmiksować, znów mąkę, itd. do wyczerpania składników.
Dodać otartą skórkę z pomarańczy i sok, zmiksować. W tym momencie masa może wyglądać na lekko zwarzoną, ale nie panikować, tak może być.
Masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka (patyczek może być z grudkami ciasta).
Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego :)
* rodzaj użytego cukru naprawdę ma znaczenie dla smaku ciasta
Przepis pochodzi z książki 'Kitchen: Recipes from the Heart of the Home'. Autor: Nigella Lawson.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowo-pomaranczowe