Wykonanie
Mieliśmy już na blogu korzenne
ciasteczka cynamonowe oraz orzeźwiające
ciasteczka limonkowe . Prawie zapomnieliśmy o klasycznych, takie które każdy zna i lubi -
kakaowych.Tym razem zrobiłem je w mniejszym wałeczku, są mniejsze, starczają na dłuższe kruszenie do łóżka ;)Składniki:190 gram
mąki pszennej1
jajko100 gram
cukru (można dodać pól na pół zwykły
cukier i
ciemny muscovado)100 gram
masłałyżeczka
cukru waniliowegoczubata łyżka
kakao (czubek ma być duuuuży)Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym i szybko zagnieść ciasto. Uformować wałeczki o średnicy ok. 2 cm, zawinąć w folie spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. godzinę. Po schłodzeniu z wałeczka odkrawać plasterki ciasta o grubości ok. 3-4 mm (cieńsze niż w przypadku większych
ciasteczek) i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku ok. 15 minut.