Wykonanie

Gdybym miała swoją kawiarnię, ten deser byłby na stałe w karcie menu.. Jest mega. Lekkie, sufletowe ciasto
czekoladowe i pyszna warstwa orzeźwiającego musu
cytrynowego, wyważonego w smaku i
słodyczy. Mus
cytrynowy jest najlepszy na świecie, dodatkowo nie musicie obawiać się surowych
jajek, nie ma ich tutaj. Chciałam dodatkowo zwrócić Waszą uwagę na skórkę z
cytrusów używaną do wypieków. Wybierajmy
cytryny organiczne, niewoskowane. Przed użyciem trzeba je wyszorować dokładnie szczoteczką i wyparzyć, by
mieć pewność, że do ciasta nie dostanie się niepotrzebna chemia z
owoców. Sam deser nie jest trudny w wykonaniu, powinny poradzić sobie z nim bez problemów nawet osoby piekące od czasu do czasu. Bardzo polecam, szczególnie osobom lubiącym kwaśne, nie przesłodzone wypieki!Składniki na spód
czekoladowy:4
jajka,
białka i
żółtka oddzielnie150 g
cukru pudru45 g
kakao, przesianegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć
żółtka z
cukrem pudrem (końcówka miksera do ubijania
białek) na jasną i gęstą masę - kogel
mogel. Dodać przesiane
kakao, zmiksować (masa zgęstnieje).W osobnym naczyniu ubić
białka, na sztywną pianę (uwaga, by ich nie przebić; przebite
białka grupują się w 'obłoczki', a piana zaczyna podchodzić
wodą). Dodawać pianę do masy
kakaowej, łyżka po łyżce, delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki (będzie to trudne, ponieważ masa
kakaowa jest gęsta, ale powoli, powoli..). Powinna powstać puszysta,
kakaowa masa.Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąć z piekarnika. Ciasto powinno wyrosnąć, po przestudzeniu lekko opaść. Pozostawić je zapięte w tortownicy.Mus
cytrynowy:pół szklanki świeżo wyciśniętego
soku z cytryny1 szklanka
cukru4
żółtka115 g
masła, w temperaturze pokojowej1 łyżka świeżo otartej
skórki z cytryny1 szklanka
śmietany kremówki 36%, schłodzonejW garnuszku zagotować
sok z cytryny z połową szklanki
cukru. Wymieszać, do rozpuszczenia
cukru, zdjąć z palnika.W misie miksera utrzeć
żółtka z pozostałą połową szklanki
cukru (końcówka miksera do ubijania
białek) na jasną i gęstą masę - kogel
mogel. Do kogla - mogla dodawać stopniowo gorący
sok cytrynowy, miksując. Następnie całość przelać z powrotem do garnuszka i ugotować
budyń, mieszając (uwaga: będzie się bardzo przypalać..). Gdy
budyń zabulgocze, zdjąć z palnika.Gorącą masę budyniową przelać z powrotem do misy miksera i ubijać, końcówką do ubijania
białek, aż masa się całkowicie wystudzi i podwoi objętość, przez kilkanaście minut.
Masło rozmiękczyć - włożyć na kilkanaście sekund na najmniejszą moc do mikrofali lub postawić obok kaloryfera. Łyżka po łyżce dodawać
masło do ubitej masy, cały czas miksując. Dodać otartą skórkę z
cytrusów i zmiksować.W osobnym naczyniu ubić
śmietanę kremówkę. Dodać ją do zmiksowanej masy, delikatnie wymieszać szpatułką.Masę musową przełożyć na wystudzony spód
czekoladowy, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.Przed podaniem udekorować
bitą śmietaną i skórką otartą z
cytryny.Smacznego :-).


Przepis na mus
cytrynowy -
Anna Olson, nadesłany przez Dorotę, dziękuję! :-)