Wykonanie

Chlebek jest pyszny: mięciutka skórka, mięciutki miąższ, lekko słodki od
miodu. A jak pięknie pachnie podczas pieczenia! Na dodatek na kolejny dzień jest wciąż świeży ... Przepis Beatrice Ojakangas z '
Chleb. Pieczemy w domu.'Składniki na 2 bochenki:1 paczka
suszonych drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody (40 - 45ºC)2
jajka (w temperaturze pokojowej)1/4 szklanki
miodu2 łyżeczki
soli1/4 szklanki stopionego i ostudzonego
masła,
margaryny lub
smalcu2 szklanki
mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
mąki pszennej3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistejW dużej misce zrobić rozczyn
drożdży z
wodą, odstawić na 5 minut, aż
drożdże zaczną się pienić. Dodać
jajka,
miód,
sól, tłuszcz i
mąkę. Zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, odstawić przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (około 1-1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyrobić raz jeszcze, podzielić na 2 części. Uformować bochenki i wyłożyć do natłuszczonych form o wymiarach 20 x 11 cm. Nakryć, pozostawić znów po wyrośnięcia na około 45 - 60 minut.Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, aż stukając w dno bochenka usłyszymy głuchy odgłos. Ostudzić na kratce.Smacznego :)* piekłam w jednej dużej foremce o wymiarach 26 x 13 cm