ßßß
Wspaniałe połączenie czekoladowego brownies, bezy i smaku pierwszych, prawdziwie aromatycznych truskawek :-). Ciasto nie jest długie w przygotowaniu, wymaga jednak pewnej wprawy i dobrego wyczucia własnego piekarnika. Pieczemy tutaj dwa zupełnie różne ciasta - brownies, które pieczone zbyt długo będzie przesuszone i bezę, która najlepsza jest długo suszona i chrupka... Przyznaję, że sama piekłam ciasto dwukrotnie, by lepiej dostosować czas pieczenia. Mocno trzymam za Was kciuki i polecam!Składniki na brownie:180 g masła180 g gorzkiej czekolady, posiekanej4 jajka1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z wanilii120 g mąki pszennej2 łyżki kakao200 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, do jej roztopienia. Lekko przestudzić.W drugim naczyniu delikatnie roztrzepać jajka, razem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać przesianą mąkę i kakao, następnie lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać rózgą kuchenną.Ciasto przelać do formy o wymiarach 23 x 27 cm wysmarowanej wcześniej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. W równych odstępach wyłożyć przepołowione truskawki.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Ciasto powinno podpiec się i uformować lekko popękaną skórkę.Pod koniec pieczenia się ciasta przygotować bezę.Składniki na bezę:4 białka250 g drobnego cukru do wypieków1 łyżka skrobi ziemniaczanejBiałka jajek umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodawać cukier, stopniowo - łyżka po łyżce, długo ubijając po każdym dodaniu. Na sam koniec dodać przesianą skrobię i wymieszać szpatułką.Bezę delikatnie wyłożyć na podpieczone brownies. Włożyć do piekarnika, obniżyć temperaturę do 160ºC i piec dodatkowe 30 minut lub dłużej. Beza powinna się przyrumienić, lekko popękać i być chrupka. Sprawdzić patyczkiem, nie musi być suchy, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta brownie (sprawdzamy na samym środku ciasta). Wystudzić w stygnącym piekarniku. Brownies osiąga właściwą konsystencję po całkowitym wystygnięciu, po kilku godzinach.Nie przechowywać w lodówce.Smacznego :-).